ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δωδεκάχρονη πολύπλευρη δράση

δωδεκάχρονη-πολύπλευρη-δράση-600471

Περισσότερες από 350 δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονοµιάς και την υποστήριξη των οικονοµικά αδύναµων μελών της τοπικής κοινωνίας είναι ο απολογισμός της αδιάλειπτης προσφοράς του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», που µετρά ήδη πάνω από δώδεκα χρόνια ζωής.

Πλούσιος είναι παράλληλα ο απολογισμός δράσης του Συλλόγου για το διάστηµα Σεπτέµβριος – Δεκέµβριος 2016, που περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την εφαρµογή των µελετών αποκατάστασης του καθολικού της Μονής Εικονίστριας, τη σύνταξη των µελετών αποκατάστασης του καθολικού της Μονής Κεχριάς, την ένταξη σε πρόγραµµα συντήρησης, των τοιχογραφιών του καθολικού της Μονής του Αγίου Ιωάννη Παρθένη, τη συντήρηση σπάνιων εικόνων από τις συλλογές, του Μουσείου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισµού της Θεοτόκου, και του ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου, την κήρυξη ως προστατευόµενων µνηµείων, του ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία Λιµνιά) και του εξωκλησιού των Αγίων Φλώρου και Λαύρου.

Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες που καταβάλλει ο σύλλογος σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, µε στόχο την ένταξη του έργου «Οικοτουριστικές διαδροµές Δήµου Σκιάθου», το οποίο είναι σε ώριµο στάδιο, σε πρόγραµµα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Η µελέτη του έργου προέκυψε από πρωτοβουλία και ενέργειες του Συλλόγου, όταν το 2006 προτάθηκε στην τότε Διεύθυνση του ΕΟΤ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, η συνεργασία µε την οργάνωση «MONUMENTA» για την καταγραφή των παραδοσιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου της Σκιάθου, στο πλαίσιο του προγράµµατος «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα», της οργάνωσης.

Σημαντική είναι, παράλληλα, η συµµετοχή του ίδιου συλλόγου στο πολιτιστικό πρόγραµµα «Η αρχιτεκτονική µέσα από τον φωτογραφικό φακό», του Γενικού Λυκείου Σκιάθου, στο πλαίσιο της συνεργασίας µε τη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση Μαγνησίας, για την καταγραφή των παραδοσιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου της Σκιάθου, που εκπονεί ο Σύλλογος σε συνεργασία µε την οργάνωση «MONUMENTA».

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, η συνεργασία µε την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνηµείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, µε θέµα τον χαρακτηρισµό ως νεωτέρων µνηµείων, των προτοµών του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, όπως και του Ηρώου πεσόντων πολέµου. Η πρόταση βασίστηκε στην επιστηµονική τεκµηρίωση της κ. Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικού – Αρχαιολόγου.

Τέλος, ο σΣύλλογος απέστειλε επιστολή προς το Δήµο Σκιάθου, µε θέµα την ενηµέρωση για την πρόοδο των εργασιών της διαδικασίας, σύνταξης Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδιασµού του Δήµου, η οποία παραµένει σε εκκρεµότητα τα τελευταία έξι χρόνια, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της δηµιουργίας και εφαρµογής ενός πλαισίου, που θα καθορίζει τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς και του περιβάλλοντος, αλλά και τον σχεδιασµό της χωρικής και οικιστικής οργάνωσης του συνόλου της έκτασης του Δήµου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου