ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τους …ζέσταναν με υποσχέσεις σε Σκόπελο και Αλόννησο

τους-ζέσταναν-με-υποσχέσεις-σε-σκόπε-601515

Τη διαβεβαίωση ότι, μόλις καταγραφούν οι ζημιές και αποσταλούν τα αιτήματα αποζημιώσεων στα υπουργεία, θα καταβληθούν αποζημιώσεις και θα δοθούν λύσεις το συντομότερο δυνατό, έδωσαν χθες στη Σκόπελο και την Αλόννησο, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα νησιά με κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το κλιμάκιο, στο οποίο μετείχε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καμπάκης, μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο στα δύο νησιά που έχουν πληγεί από τη σφοδρή χιονοθύελλα των τελευταίων ημερών, και είχαν συναντήσεις με φορείς και κατοίκους των δύο περιοχών.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε αρχικά στη Σκόπελο, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία της δημοτικής αρχής, των υπηρεσιών, φορέων αλλά και κατοίκων του νησιού, οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, ενημέρωσε το υπουργικό κλιμάκιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, και τα οποία προκλήθηκαν από τις θεομηνίες του 2015 και της πρόσφατης, που σημειώθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Κτηνοτρόφοι μετέφεραν στον υπουργό Εσωτερικών, την αγωνία τους για την απώλεια που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο, και ζήτησαν τη συνδρομή του προκειμένου να βοηθηθούν στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν, λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε το νησί.

Οι πληγέντες επαγγελματίες από τη θεομηνία του 2015 εξέθεσαν τα προβλήματά τους, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Γιώργος Σκλάβος και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Προβιάς, ζήτησαν να ικανοποιηθεί το κοινό αίτημα, και να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς επαγγελματίες.

Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοίκους, επαγγελματίες και κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού, οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του δήμου, καθώς επίσης και το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Στην Αλόννησο

Το υπουργικό κλιμάκιο επισκέφτηκε στη συνέχεια την Αλόννησο, και μετείχε σε ανάλογη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αλοννήσου, παρουσία του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη, μελών του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπων των τοπικών φορέων και υπηρεσιών του νησιού, που βρέθηκε στο επίκεντρο της σφοδρής χιονοθύελλας των τελευταίων ημερών.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου εξέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί, και αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται, από την πυροσβεστική, το δήμο, την αστυνομία, τους οπλίτες, τα κλιμάκια της ΔΕΗ, προκειμένου να κλείσουν οι βαθιές πληγές που προκάλεσε η σφοδρή χιονοθύελλα των προηγούμενων ημερών, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι δόθηκε προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βαφίνη, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα ενός περίπου μήνα προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές, και να υπάρξει συνολική εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, ενώ το βασικό αίτημα, το οποίο είναι κοινό και για τα δύο νησιά, είναι να δοθεί άμεσα κρατική βοήθεια.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε από την πλευρά του ότι πρέπει να καταγραφούν οι ζημιές και τα αιτήματα που υπάρχουν, ενώ υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους. Παράλληλα, συνομίλησε με κατοίκους του νησιού, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά την τελευταία σφοδρή χιονόπτωση.

Δεσμεύσεις για βοήθεια

Ο υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται στα δύο νησιά, ενώ επεσήμανε ότι ένιωσε την ανάγκη να επισκεφτεί τους κατοίκους των νησιών που έχουν πληγεί και να ακούσει τα προβλήματά τους. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους δημάρχους Σκοπέλου και Αλοννήσου και τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην τιτάνια προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί. Ο ίδιος δήλωσε, εξάλλου, ότι «Θα ακολουθηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να υπάρχουν οι αποζημιώσεις που προβλέπονται είτε για τους αγρότες είτε για τις υποδομές. Εκείνο που επιχειρήσαμε και νομίζω ότι πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε ως πολιτεία, προσέθεσε ο ίδιος, είναι να υπάρξει ένας καλός συντονισμός και να αξιοποιήσουμε όσα μέσα διαθέτουμε».

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε από την πλευρά της ότι τα προβλήματα θα φανούν όταν λιώσει το χιόνι. «Εκεί θα δούμε τις ζημιές, θα καταγραφούν και θα υπάρξουν αντίστοιχες αποζημιώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπάκης συνεχάρη το έμψυχο δυναμικό των νησιών, «Γιατί πραγματικά έκαναν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουν τις συνέπειες αυτού του πρωτοφανούς φαινομένου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου