ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγώνας για προσέγγιση κτηνοτρόφων

αγώνας-για-προσέγγιση-κτηνοτρόφων-601667

Με απίστευτο κουράγιο και δύναμη ψυχής συνεχίστηκαν και χθες, για έβδομη μέρα, οι προσπάθειες αποκατάστασης των τεράστιων προβλημάτων, που έχει προκαλέσει στην Αλόννησο η απίστευτη θεομηνία των προηγούμενων ημερών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Επίγειες δυνάμεις αποτελούμενες από 50 και πλέον άτομα, πυροσβέστες, οπλίτες, αστυνομικούς, το έμψυχο δυναμικό του δήμου, το Λιμεναρχείο αλλά και εθελοντές, με τη συνδρομή μηχανημάτων, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσεγγίσουν, με τη συνδρομή μηχανημάτων, δύσβατες περιοχές, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνάει τα τρία, ενδεχομένως και τέσσερα μέτρα, για να απεγκλωβίσουν αποκλεισμένους κατοίκους του νησιού και να εφοδιάσουν με είδη πρώτης ανάγκης κτηνοτρόφους.

Αναγνωριστική πτήση ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε χθες στην Αλόννησο, ώστε να υπάρξει οπτική, τουλάχιστον, επαφή με τους κτηνοτρόφους που είναι αποκλεισμένοι στην περιοχή «Γέρακας», όπου το χιόνι είναι πολύ και δεν μπορούν ακόμη να προσεγγίσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου έριξε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν ακόμη μερικές μέρες στα σημεία που βρίσκονται μέχρι να ανοίξει ο δρόμος.

Παράλληλα, οι διασώστες προσέγγισαν κτηνοτρόφο στη θέση Φακίστρα και τον μετέφεραν στο Πατητήρι, μαζί με το σκύλο του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του νησιού παρέμειναν επί μια εβδομάδα αποκλεισμένοι κτηνοτρόφοι, και οικογένειες κτηνοτρόφων στις δύσβατες περιοχές Διάσελο και Άγιος Κωνσταντίνος, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνάει τα τρία μέτρα. Λόγω του μεγάλου όγκου του χιονιού υπέστη ζημιές μαντρί που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, όπως ανέφερε κτηνοτρόφος σε συγγενικά του πρόσωπα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι καλά στην υγεία του.

Ανάλογες ζημιές έχουν σημειωθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, λόγω του μεγάλου όγκου του χιονιού.

Στο μεταξύ, οι επίγειες ομάδες διάσωσης επικεντρώθηκαν και χθες στην προσέγγιση αποκλεισμένων κτηνοτροφικών μονάδων, με τη βοήθεια ερπυστριοφόρου οχήματος, προκειμένου να μεταφέρουν τρόφιμα και ζωοτροφές αλλά και να συνδράμουν όσους έχουν ανάγκη βοήθειας.

Δύσκολη πρόσβαση

Πολλά τα προβλήματα και οι δυσκολίες πρόσβασης στα περιφερειακά σημεία του νησιού, ενώ όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αργυρίου: «Σε ορισμένα σημεία το χιόνι ξεπερνά τα 4 μέτρα. Για να κατορθώσουμε να βοηθήσουμε τους αποκλεισμένους, έχουμε συγκεντρώσει προμήθειες και προσεγγίζει ερπυστριοφόρο του δήμου, προκειμένου να τους εφοδιάσουμε με τρόφιμα και ό,τι ακόμη χρειάζονται».

Τα προβλήματα πολλά, αλλά αντιμετωπίζονται με συντονισμένες ενέργειες, με τα μηχανήματα να απομακρύνουν διαρκώς πεσμένα πεύκα από τους δρόμους, προκειμένου να φτάσουν σε όλα τα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τα συνεργεία της ΔΕΗ.

Πολλές ζημιές

Ο απολογισμός των καταστροφών που έχει υποστεί το νησί υπολογίζεται ότι θα γίνει αφού λιώσουν τα χιόνια και αποκαλυφθούν οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής.

Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν υπάρχει σαφής εικόνα μέχρι στιγμής, διότι τα πάντα είναι σκεπασμένα από το χιόνι.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γηραιότεροι κάτοικοι του νησιού, δεν έχει ξαναζήσει ανάλογης σφοδρότητας χιονοθύελλα κατά το παρελθόν, ενώ, όπως προσθέτουν, το τελευταίο μεγάλο χιόνι, του 1967, δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα το νησί.

Κλειστά σχολεία

Τα σχολεία του νησιού παραμένουν κλειστά με απόφαση δημάρχου, και θα συνεκτιμηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν για να εκδοθεί σχετική απόφαση για την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος χιονιού στις αυλές των σχολείων αλλά και σπασμένα δέντρα. Παράλληλα απομακρύνθηκε δέντρο που έχει πέσει πάνω σε σκεπή σχολικής αίθουσας, στο δημοτικό της Αλοννήσου, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εικόνα εάν έχουν προκληθεί περαιτέρω ζημιές.

Υπάρχει πρόσβαση στα καταστήματα και το περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου, το οποίο είναι επανδρωμένο με επιπλέον ιατρικό προσωπικό, ενώ ανοιχτές παραμένουν οι βασικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν τους οικισμούς.

Αποθέματα στα φαρμακεία

Ικανά αποθέματα υπάρχουν μέχρι στιγμής στα φαρμακεία του νησιού, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ντόπιος πληθυσμός. Πολλοί ζητούν αντιπυρετικά και βρογχοδιασταλτικά, ενώ αρκετοί κάτοικοι του νησιού οι οποίοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, έχουν αποθέματα φαρμάκων για προληπτικούς λόγους.

Τα τοπικά φαρμακεία και τα καταστήματα της περιοχής είναι προσβάσιμα, ενώ όπως αναφέρει η φαρμακοποιός Μάχη Τσουκανά «Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται οι ανάγκες που υπάρχουν και καλύπτονται τα αιτήματα του κόσμου για φάρμακα. Ήταν δύσκολη η πρόσβαση στα φαρμακεία τις προηγούμενες μέρες, αλλά με τη συνδρομή της πυροσβεστικής και των τοπικών δυνάμεων, που έδωσαν χέρι βοήθειας, ο κόσμος μας προσεγγίζει».

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΒΛΑΒΕΣ

Προσπάθειες εκχιονισμού

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες εκχιονισμού των δρόμων, ενώ κλιμάκια πυροσβεστών κόβουν συνεχώς δένδρα που έχουν πέσει, όχι μόνο σε δρόμους, αλλά και σε στέγες σπιτιών (τα περισσότερα από τα οποία είναι εξοχικά) για να μην καταπονούνται τα κτήρια.

Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται παράλληλες επιχειρήσεις από ξηράς αλλά και δια θαλάσσης, με τη συνδρομή καϊκιών, προκειμένου να φτάσουν σε όλα τα απομακρυσμένα σημεία οι διασώστες.

Παράλληλα, τεχνικοί της ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστούν τις βλάβες στα καλώδια που έχουν κοπεί από πτώσεις δένδρων και στύλων.

Τρία ενισχυμένα συνεργεία της ΔΕΗ συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης των δεκάδων προβλημάτων που υπάρχουν στο νησί, ενώ συνεχίζονταν και χθες οι προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του νησιού και της βλάβης στην περιοχή Βότση.

Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες να δοθεί ρεύμα και νερό σε περιοχές εκτός σχεδίου, εκτός των οικισμών, και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα δεκάδων κατοίκων του νησιού, που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μικτά συνεργεία επιχειρούσαν χθες στις περιοχές Αγάλλου Λάκκα, Στενή Βάλλα, Γέρακα, Μηλιά, αλλά και σε περιοχές όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι κτηνοτρόφοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου