ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Γιατροί –ήρωες στα νησιά των Σποράδων

γιατροί-ήρωες-στα-νησιά-των-σποράδων-604465

Στο έλεος του θεού «ασθενείς και οδοιπόροι» στην πολύπαθη Αλόννησο. Το νησί έχει παραλύσει καθώς για τέσσερις ολόκληρες μέρες σφυροκοπείται από τον χιονιά. Μαζί του όμως έχει «παραλύσει» η μοναδική δομή υγείας στο νησί.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Όλοι πλέον εξαρτώνται από τη μία και μοναδική γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου της Αλοννήσου, η οποία κάνει τα αδύνατα δυνατά να είναι παντού προκειμένου να εξυπηρετήσει όποιον την έχει ανάγκη. Τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες η νεαρή γιατρός έχει κυριολεκτικά αποκάμει, δεν έχει κλείσει μάτι ούτε μία ώρα, διανύοντας χιλιόμετρα με τα πόδια για να βρεθεί κοντά σε περιστατικά που χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Μόνη της χωρίς καν μία νοσηλεύτρια.

Στο Θεό έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ότι δεν θα συμβεί κάτι σοβαρό, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου που λειτουργεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Την ώρα που το νησί δοκιμάζεται το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου παραμένει αποδεκατισμένο από προσωπικό καθώς παρά την πρόβλεψη εδώ και ημέρες ότι τα νησιά θα βρεθούν στο επίκεντρο του χιονιά η 5η ΥΠΕ δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

Επί ποδός γιατροί και μαίες που κάνουν χρέη νοσηλευτών στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου δίνουν τη μάχη τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα περιστατικά στο νησί που πλήττεται επίσης από την κακοκαιρία σε λιγότερο όμως βαθμό από ότι Σκόπελος και Αλόννησος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εδώ και πέντε ημέρες, όλο το προσωπικό είναι σε διαρκή συναγερμό.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες, κάτω από βαρύ χιονιά, οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Και οι ελάχιστοι γιατροί, αλλά και οι νοσηλευτές –όπου υπάρχουν- δεν μπορούν, παρά να χαρακτηριστούν πραγματικοί ήρωες.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

«Τρέμουμε στην ιδέα ότι μπορεί να προκύψει κάτι σοβαρό»

Με ελάχιστο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, οι βάρδιες στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου δεν βγαίνουν όπως είναι φυσικό, ενώ μέχρι στιγμής όλοι μακαρίζουν την τύχη τους που δεν έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό και τα περιστατικά που οδηγούνται στο Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζονται άμεσα χωρίς να χρειαστεί διακομιδή.

«Τρέμουμε στην ιδέα ότι μπορεί να συμβεί κάτι σοβαρό και να χρειαστεί να γίνει διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου. Τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους μας» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χθες γιατρός του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου.

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού το πρώτο μέλημα είναι να υπάρχει σε κάθε βάρδια τουλάχιστον ένας γιατρός. Ετσι στην πρωινή βάρδια υπάρχει ένας γιατρός επιμελητή μαζί με τον αγροτικό γιατρό και μία καθαρίστρια, στην απογευματινή βάρδια ένας γιατρός τις περισσότερες μέρες μόνος του και το βράδυ ένας γιατρός μαζί με μία νοσηλεύτρια ή έναν οδηγό του ασθενοφόρου.

Αυτά υπό κανονικές συνθήκες διότι τις τελευταίες μέρες που το νησί της Σκοπέλου δοκιμάζεται από τον πρωτοφανή χιονιά, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας «κρέμεται» κυριολεκτικά σε μία κλωστή. Δυστυχώς εάν και η πρόγνωση υπήρχε εδώ και αρκετές μέρες που προέβλεπε ότι τα νησιά των Σποράδων θα βρεθούν «στο μάτι του κυκλώνα» κανείς από τους αρμόδιους της 5ης ΥΠΕ δεν προνόησε να δώσει εντολή για να ενισχυθεί με επιπλέον ιατρικό προσωπικό το Κέντρο Υγείας.

«Σήμερα ήρθε καράβι στο νησί. Θα μπορούσαν να είχαν στείλει δύο γιατρούς προκειμένου να μας ενισχύσουν για παν ενδεχόμενο. Εάν συμβεί κάτι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τις ελάχιστες δυνάμεις που έχουμε. Κάνουμε το σταυρό μας ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ προβληματισμένος ο γιατρός του Κ.Υ μεταφέροντας την αγωνία του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, πάντως δεν παρατηρείται έλλειψη σε υλικά και αναλώσιμα.

Αντίθετα σε πολύ συχνά διαστήματα σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση οι οποίες ωστόσο είναι ολιγόλεπτες και δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Σε απόγνωση η μοναδική γιατρός

«Παρέλυσε» το Περιφερειακό Ιατρείο – Αναφορά στον Εισαγγελέα

Μία και μοναδική γιατρός –και ουδείς άλλος- παλεύει με το πλήθος περιστατικών τις τελευταίες ημέρες στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου.

Μπροστά στον κίνδυνο να συμβεί κανένα μεγάλο κακό και βλέποντας η ίδια την αδιαφορία της Πολιτείας και ειδικότερα της 5ης ΥΠΕ, απέστειλε όχι ένα αλλά δύο επείγοντα έγγραφα στον Εισαγγελέα Βόλου, κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά, ζήτησε να αποσταλούν άμεσα γιατροί.

Στο πρώτο έγγραφο η απάντηση που πήρε από την 5η ΥΠΕ είναι ότι γιατροί μπορεί να μεταβούν στο νησί το ερχόμενο Σάββατο, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Η γιατρός χθες μετά από τέσσερα ολόκληρα 24ωρα που είναι «στο πόδι» απέστειλε δεύτερο έγγραφο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι πρέπει οπωσδήποτε σήμερα να μεταβεί τουλάχιστον ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια στο νησί.

Την ίδια ώρα η 5η ΥΠΕ διά υπηρεσιακών παραγόντων βολιδοσκοπούσε το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου εάν υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθούν στην Αλόννησο, πράγμα που φυσικά δεν είναι εφικτό όπως τονίστηκε αφού και στα δύο προαναφερθέντα Κέντρα Υγείας το προσωπικό όχι μόνο δεν επαρκεί αλλά επίσης χρειάζεται ενίσχυση, λόγω του συναγερμού που έχει σημάνει στις Σποράδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κακοκαιρία.

Η παντελής αδιαφορία του Κράτους να στηρίξει έστω και υποτυπωδώς τις δομές υγείας φαίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση της Αλοννήσου. Το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τα περιστατικά που χρήζουν ιατρικής φροντίδας τα τελευταία 24ωρα ξεπερνούν τα 100 και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου παραμένει ανοιχτό με μία γιατρό που μόνη της δίνει τη μάχη να εξυπηρετήσει όσους έχουν ανάγκη.

Υπολογίζεται ότι από το Σάββατο το βράδυ μέχρι και χθες Τρίτη η γιατρός χρειάστηκε να παρέχει τις υπηρεσίες της σε περισσότερα από 100 άτομα, τα περισσότερα ήταν περιστατικά παθολογικής φύσεως και ευτυχώς μέχρι στιγμής ελάχιστα ορθοπεδικά.

Η πρόσβαση στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού λόγω του χιονιού αλλά και του παγετού είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με αποτέλεσμα η γιατρός να αναγκάζεται να πηγαίνει στα σπίτια των ασθενών κάνοντας ουσιαστικά νοσηλεία.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Επρεπε από την πρώτη μέρα να έχει ενισχυθεί με τουλάχιστον ένα γιατρό και ένα νοσηλευτή το Ιατρείο. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους τους αρμοδίους» σημείωσε η ίδια η γιατρός αποκαμωμένη, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εχοντας στείλει αναφορά στον Εισαγγελέα και έχοντας επικοινωνήσει και με την 5η ΥΠΕ η ίδια περιμένει σήμερα συνδρομή από συναδέλφους της, ελπίζοντας ότι στο 24ωρο που μεσολαβεί από χθες μέχρι σήμερα δεν θα συμβεί κάτι πιο σοβαρό που δεν θα είναι διαχειρίσιμο.

ΣΚΙΑΘΟΣ

«Διαχειρίσιμη η κατάσταση προς το παρόν»

Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, το σύνολο του προσωπικού βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε διαρκή συναγερμό.

Τα προβλήματα ωστόσο που προκαλούν κυρίως οι πολικές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον παγετό που είναι μόνιμος κατά τη διάρκεια του 24ωρου έχουν υποχρεώσει τους γιατρούς ουσιαστικά να κάνουν κατ’ οίκον νοσηλεία προκειμένου να μην υποβάλλουν σε ταλαιπωρία τους ασθενείς αφενός και αφετέρου διότι με έναν οδηγό στο ασθενοφόρο και να ήθελαν είναι αδύνατο να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου.

«Το πήραμε απόφαση και λειτουργούμε εκ των ενόντων και όπως μπορούμε με τις δυνάμεις και τα μέσα που έχουμε», υπογράμμισε ένας από τους δύο επιμελητές γιατρούς του Κέντρου Υγείας του νησιού.

Ετσι τα περισσότερα περιστατικά εξυπηρετούνται κατ’ οίκον ενώ συνδρομή στους δύο επιμελητές και τους δύο αγροτικούς γιατρούς παρέχουν οι δύο μαίες που απασχολούνται στο Κέντρο Υγείας και πλέον ασκούν καθήκοντα νοσηλευτριών ενώ από χθες που επέστρεψε από άδεια, στην υπηρεσία του Κέντρου Υγείας έχει τεθεί και μία επισκέπτρια υγείας.

«Σε σχέση με τα δύο υπόλοιπα νησιά, μπορούμε να πούμε προς στιγμή ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», υπογραμμίστηκε επίσης από τους ίδιους τους γιατρούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου