ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Περιοδεία στα νησιά των Β. Σποράδων που δοκιμάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα

περιοδεία-στα-νησιά-των-β-σποράδων-που-605789

Την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αλοννήσου και της Σκοπέλου είχε κατά την σημερινή (9/1) περιοδεία στα νησιά των Σποράδων ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος. Οι κάτοικοι των νησιών δοκιμάζονται σκληρά από τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, καθώς και τα προβλήματα που δημιούργησε ησφοδρή χιονόπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οιπαλιότεροι κάτοικοι της Αλοννήσου δεν έχουν να θυμηθούν ανάλογης έντασης φαινόμενα, αφού χαρακτηρίζουν την τωρινή κακοκαιρία πολύ χειρότερη από εκείνη του 1987.

Στην Αλόννησο, η κατάσταση δεν είναι υπερβολικό να χαρακτηριστεί δραματική. Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου παραμένει απροσπέλαστο, ενώ οι συνεχόμενες πτώσεις πεύκων, υπό το βάρος του χιονιού, προκαλούν μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Περίπου το μισό νησί, σύμφωνα με τους κατοίκους, παραμένει χωρίς ρεύμα για δεύτερη μέρα, την ώρα που οι θερμοκρασίες είναι πολικές. Η δημοτική αρχή με τα όποια μηχανήματα, δημοτικά και ιδιωτικά, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους τεράστιους όγκους χιονιού και όλα τα επείγοντα προβλήματα που ανακύπτουν γιαπολίτες ασυνήθιστους και σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστους για τέτοιας έκτασηςκαι έντασης κακοκαιρία.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλοννήσου, συνεπικουρούμενοι από τους αστυνομικούς, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες – και ευτυχώς μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν- να ικανοποιήσουν τις εκκλήσεις των πολιτών για βοήθεια. Πολλοί ήταν οι απεγκλωβισμοί πολιτών, ενώ από τους ένστολους μεταφέρθηκαν τραυματίες και ασθενείς. Οι ίδιοι εξάλλου έχουν αναλάβει το έργο της μεταφοράς ηλικιωμένων σε σπίτια με θέρμανση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος. Στο λιμάνι Βότση Αλοννήσου τρία σκάφη βυθίστηκαν από το βάρος του χιονιού επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν οδικώς, προκειμένου να τα αποχιονίσουν.Αλιείς της Αλοννήσου έλεγαν ότι είναι άγνωστο τι συμβαίνει στο απομακρυσμένο καταφύγιο του Γέρακα, όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα τουλάχιστον δέκα αλιευτικά σκάφη.

Στη Σκόπελο η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη, αλλά πιο αντιμετωπίσιμη, αφού ο όγκος χιονιού υπολείπεται εκείνου της Αλοννήσου. Όπως ενημέρωσαν τον βουλευτή Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρο ο δήμαρχος του νησιού Χρ. Βασιλούδης και η αρμόδια αντιδήμαρχος Μάχη Κλωνάρη, με το μεγάλο εκχιονιστικό μηχάνημα που έστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας η αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, σύντομα το βασικό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου θα είναι προσβάσιμο και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν και στους υπόλοιπους δρόμους του νησιού. Στις ορεινές περιοχές της Σκοπέλου υπάρχουν κάποιες εγκλωβισμένες οικογένειες οι οποίες όμως διατηρούν τηλεφωνική επαφή με τη δημοτική αρχή. Το κόστος αποχιονισμού και αποκατάστασης των ζημιών στηΣκόπελο είναι δυσβάσταχτο, αφού πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι είχαν προκαλέσει τεράστιες ζημιές και οι πλημμύρες του 2015.

Τέλος, στη Σκιάθο τα προβλήματα είναι λιγότερα και τα ζητήματα που προέκυψαν, κυρίως στο αεροδρόμιο, αντιμετωπίστηκαν με τις συντονισμένες ενέργειες του δημάρχου Δημ. Πρεβεζάνου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Κώστα Γιανίτση, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων της Δευτέρας.

Μετά το τέλος της περιοδείας του και ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας ο βουλευτής Μαγνησίας και αναπληρωτής τομεάρχης υποδομών και μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Μπουκώρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο σημερινό δύσκολο ταξίδι στα νησιά των Βορείων Σποράδων είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για τα μεγάλα προβλήματα από τις δημοτικές αρχές, υπηρεσιακούς παράγοντες και κατοίκους. Όλοι τους δίνουν σκληρή, αλλά άνιση μάχη. Είναι απόλυτη ανάγκη η κυβέρνηση να συμβάλει άμεσα στις προσπάθειες των δημοτικών αρχών και τηςΠεριφέρειας με μέσα, ανθρώπους, αλλά και έκτακτη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν. Πολύ φοβάμαι ότι ιδιαίτερα στην Αλόννησο αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα τα προβλήματα ενόψει του δευτέρου κύματος κακοκαιρίας θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Επιτέλους η κυβέρνηση ας στρέψει το βλέμμα της στα νησιά μας προκειμένουνα δώσει χείρα βοηθείας και όχι απλά να εισπράττει αυξημένο ΦΠΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου