ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αντιδράσεις στη Σκόπελο για την αύξηση του ΦΠΑ

αντιδράσεις-στη-σκόπελο-για-την-αύξησ-631979

Σοβαρά επιπλέον προβλήματα αναμένεται να επιφέρει στη Σκόπελο η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 17% σε 24% από την 1η Ιανουαρίου του 2017, με τους φορείς και τους επαγγελματίες, πολύ περισσότερο δε τους πληγέντες, να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «καταστροφικό».

Το νησί των Βορείων Σποράδων, που υπέστη σοβαρές πληγές μετά τη θεομηνία του 2015, εντάσσεται στα νησιά που θα επιβαρυνθούν, λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, ενώ στις προθέσεις του δημάρχου Σκοπέλου, Χρήστου Βασιλούδη, είναι να θέσει άμεσα υπόψη του αρμόδιου υπουργού το κοινό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για εξαίρεση από το παραπάνω μέτρο. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η αύξηση του κόστους σε όλα τα είδη, θα έχει δυσμενή επίπτωση στον τουρισμό αλλά και στην καθημερινότητα των επαγγελματιών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα καθίσταται, σημειωτέον, ακόμη εντονότερο για τους πληγέντες επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη, δεκατέσσερις μήνες μετά, τις πολυπόθητες αποζημιώσεις από την πολιτεία. Ο δήμαρχος Σκοπέλου επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατό να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από την πλημμύρα και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση».

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει, εξάλλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου πληγέντων επαγγελματιών της Σκοπέλου, Γιώργος Σκλάβος, ο οποίος επισημαίνει ότι «είμαστε στο μηδέν, δεν έχουμε ακόμη καμία εξέλιξη, δεν έχουμε λάβει τίποτα ακόμη και όλα τα μέλη διαμαρτύρονται. Ερχεται η ώρα να πληρώσουμε κι εμείς δεν έχουμε πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ». Επί της ουσίας προστίθεται ένα επιπλέον βάρος στην καθημερινότητα των επαγγελματιών, οι οποίοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι στιγμής τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Ανάλογες αντιδράσεις σημειώνονται, παράλληλα και στην Αλόννησο, με το δήμαρχο του νησιού Πέτρο Βαφίνη, να υπογραμμίζει ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε παλαιότερα, δεν ήταν προνόμιο των νησιών έναντι των χερσαίων περιοχών, αλλά λειτουργούσε ως αντιστάθμισμα σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η αύξηση του ΦΠΑ στην Αλόννησο, που επιβλήθηκε από τον περασμένο Ιούλιο, συνεπάγεται αύξηση των προϊόντων και του κόστους διαβίωσης, το οποίο είναι ευδιάκριτο για τους τουρίστες αλλά και την τοπική κοινωνία.

Κατά συνέπεια, ο δήμαρχος Αλοννήσου συμπαρατάσσεται με το αίτημα του δήμου Σκοπέλου για μη επιβολή της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, όπου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το μέτρο, ζητώντας παράλληλα να καταργηθεί όπου έχει εφαρμοστεί.

Αίτημα για την ακτοπλοΐα

Το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θα θέσουν, εξάλλου, υπόψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, οι τρεις δήμαρχοι των Βορείων Σποράδων, στη διάρκεια συνάντησης που προγραμματίζεται τις επόμενες μέρες.

Το βασικότερο αίτημα είναι η εκ νέου δρομολόγηση του φλάιν κατ στο γραμμή Βόλου – Βορείων Σποράδων, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σκιάθου, Δημήτρης Πρεβεζάνος, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι κοινό αίτημα είναι η διαρκής εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, στη διάρκεια του χρόνου.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η Σκιάθος συγκαταλέγονταν μεταξύ των πρώτων περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες επιβλήθηκε συντελεστής ΦΠΑ 24%, ενώ σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας είχε υποβληθεί με ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου, χωρίς, ωστόσο, να διαφοροποιηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου