ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προτείνει κατάργηση πλαστικής σακούλας

προτείνει-κατάργηση-πλαστικής-σακού-657581

Πρόταση του Δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Την κατάργηση και όχι τη σταδιακή μείωση της πλαστικής σακούλας ζήτησε ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μιλώντας στο συνέδριο για την ανακύκλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πάρο, ο κ. Βαφίνης τόνισε την ανάγκη εναρμονισμού της τεχνολογικής εξέλιξης με την περιβαλλοντική προστασία με τις ακόλουθες επισημάνσεις:

Η ανακύκλωση σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχει φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά με σημαντικά αποτελέσματα που συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και με οικονομικό όφελος.

Η ανακύκλωση στη χώρα μας κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, γιατί όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών δεν είχαν δώσει την ανάλογη βαρύτητα στην ανακύκλωση και γενικότερα στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο πρέπει να γίνει άμεσα, ενώ παράλληλα πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή των παραπάνω .

«Η υλοποίηση της ανακύκλωσης στους νησιωτικούς Δήμους είναι δυσκολότερη απ´ ότι στους χερσαίους, διότι σχεδόν οι περισσότεροι έχουν έλλειψη προσωπικού, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η μεταφορά, διότι η θαλάσσια μεταφορά είναι πολύ ακριβότερη από την χερσαία» όπως επεσήμανε ο ίδιος.

Τέλος, ο δήμαρχος Αλοννήσου αναφέρθηκε στα δεδομένα που αναπτύσσονται στο νησί ήδη από το 2012, επισημαίνοντας ότι «καθιερώσαμε την ανακύκλωση σε χαρτί, γυαλί , αλουμίνιο, πλαστικό, λαμπτήρες, λάδια μαγειρικής, λάδια μηχανών , ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά αυτοκινήτων, παλιά αυτοκίνητα, σίδερα και μπαταρίες. Παράλληλα, οργανώσαμε μια σειρά από ενέργειες με στόχο την ενημέρωση αλλά και την εκπαίδευση των κατοίκων ξεκινώντας από τους μαθητές του δημοτικού. Και βέβαια ήμασταν πρωτοπόροι στην υλοποίηση του προγράμματος για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας που τόσο πολύ βλάπτει τη θάλασσα αλλά και τη γη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου