ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Παράταση αντιπυρικής περιόδου στην Αλόννησο

παράταση-αντιπυρικής-περιόδου-στην-α-659834

Παρατείνεται έως τις 15 Νοεμβρίου η καύση κλαδιών στην Αλόννησο, στο πλαίσιο αγροτικών εργασιών, προκειμένου να αποτραπεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς λόγω παρατεταμένης ανομβρίας.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται με απόφαση του διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχου Σεραφείμ Αθανασίου, η περίοδος της αντιπυρικής προστασίας, προκειμένου να προστατευθεί το νησί και ο δασικός πλούτος που διαθέτει.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ίσχυε μέχρι την 31η Οκτωβρίου η αντιπυρική περίοδος, αλλά όπως διαπιστώθηκε στην πράξη, η παρατεταμένη ξηρασία αποτελεί «σκόπελο» για την πραγματοποίηση αγροτικών εργασιών.

Κατά συνέπεια, κρίθηκε αναγκαία η παράταση της αντιπυρικής περιόδου από την 1η έως και την 15η Νοεμβρίου, προκειμένου να προστατευτεί το νησί, ενώ στο μεταξύ έχουν αναρτηθεί σχετικές ενημερωτικές ανακοινώσεις για την τοπική κοινωνία σε διάφορα σημεία.

Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη, «απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, από την παρατεταμένη ανομβρία, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους της Αλοννήσου».

Η καύση κλαδιών επιτρέπεται μόνο μετά από σχετική άδεια και αφού ληφθούν υπόψη τα αυστηρά μέτρα που ορίζονται βάση της παραπάνω διάταξης.

Στο μεταξύ, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «η ανομβρία που παρατηρείται στο νησί από τον περασμένο Οκτώβριο, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και γι’ αυτό το λόγο εκτιμούμε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση που ελήφθη». Παράλληλα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι ανησυχητική η ανομβρία και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, για να αποτραπεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου