ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία η εκστρατεία της HELMEPA στη Σκιάθο

με-μεγάλη-επιτυχία-η-εκστρατεία-της-helmepa-σ-680940

Με επιτυχία η HELMEPA ολοκλήρωσε την «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» στη Σκιάθο. Η Εκστρατεία υποστηρίζεται από το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF) και υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ 2014 και 2017. Στη Σκιάθο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Επίκεντρο της εκστρατείας είναι περιβαλλοντική έκθεση, την οποία φιλοξένησε o Δήμος στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μπούρτζι» για 10 ημέρες και την επισκέφθηκαν 791 μαθητές και 48 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού καθώς και 45 μαθητές του Γυμνασίου της Αλοννήσου.

Όπως σε όλες τις πόλεις, οι μαθητές, στο τέλος της ξενάγησής τους στην έκθεση, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια από τα οποία προκύπτει πως είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι. Ακόμη, πως συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις ενώ το 85% αυτών συμμετέχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης στο νησί. Ειδικότερα, ένας στους δύο μαθητές του Δημοτικού θεωρεί τα απορρίμματα σε δρόμους και ακτές ως το πιο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης στο νησί τους. Ενθαρρυντικό είναι το ότι 95% των μαθητών Γυμνασίου θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος δικό τους καθήκον και όχι μόνο της Πολιτείας και των Τοπικών Αρχών.

Την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Marine Litter Watch Month” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, 40 μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου με τους εκπαιδευτικούς τους μαζί με μέλη του Λιμεναρχείου καθάρισαν την παραλία «Ασέληνος» και κατέγραψαν ηλεκτρονικά (on-line) τα απορρίμματα. Tο απόγευμα, 30 εκπαιδευτικοί και Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων παρακολούθησαν το σεμινάριο «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον», που η HELMEPA οργάνωσε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν σχετικό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και όσοι ήθελαν έγιναν μέλη του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA. Εννέα στους δέκα εκπαιδευτικούς αξιολόγησαν την ύλη του σεμιναρίου από «Πολύ Καλή» έως «Άριστη».

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ευχαριστούν θερμά το Δήμο Σκιάθου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την HELLENIC SEAWAYS, το Πρακτορείο Ευσταθίου καθώς και όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη θερμή τους ανταπόκριση. Επίσης, εκφράζουν την εκτίμησή τους στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και ιδιαίτερα στον πρόεδρο κ. Θοδωρή Τζούμα, για την άριστη συνεργασία του στην οργάνωση και υλοποίηση της Εκστρατείας στο νησί και την άμεση διευθέτηση οποιασδήποτε αδυναμίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου