ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επί τάπητος οι στρατηγικές διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κρίσεων

επί-τάπητος-οι-στρατηγικές-διαχείρισ-686079

Σημαντικές επισημάνσεις στην επιστημονική ημερίδα στη Σκιάθο

Για την ιστορία της γης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα ηφαίστεια και οι σεισμοί στην δημιουργία της ατμόσφαιρας και της ζωής στον πλανήτη μίλησε ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός Ευθύμης Λέκκας, στην επιστημονική ημερίδα για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο.

Ο κ. Λέκκας, έδωσε πληροφορίες για μεγάλους σεισμούς που έγιναν σε όλο τον κόσμο, παρουσίασε παραδείγματα συμπεριφοράς κτηρίων και ανθρώπων μετά από σεισμικές δονήσεις και ανέλυσε τις παραμέτρους διαχείρισης των κινδύνων και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Επεσήμανε πως οι πρώτες ώρες από μια φυσική καταστροφή είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τις επιχειρήσεις διάσωσης, και είναι καθοριστική η συνεργασία και η συνέργεια ανάμεσα στις υπηρεσίες της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των φορέων, των υπηρεσιών αλλά και των εκπαιδευμένων εθελοντικών οργανώσεων ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα οι συνέπειες ενός έκτακτου γεγονότος, όπως είναι μια φυσική καταστροφή. Οπως τόνισε σε ότι αφορά στην έγκαιρη πρόγνωση των σεισμικών φαινομένων, παγκοσμίως έχουν αναπτυχθεί μεθοδολογίες πρόγνωσης σεισμών, αλλά καμιά δεν έχει επαληθευτεί.

Η εκδήλωση με θέμα τις στρατηγικές διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κρίσεων για την αντιμετώπιση Σεισμών και Πυρκαγιών, με έμφαση στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό σε Ξενοδοχειακό Περιβάλλον, και ο ρόλος του ενεργού πολίτη, διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος» και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδοστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου, την υποστήριξη της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, και την ευγενική χορηγία του ξενοδοχείου Skiathos Palace και της Aegean/Olympic Air.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου