ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνής πρωτιά 19χρονης Σκιαθίτισσας

διεθνής-πρωτιά-19χρονης-σκιαθίτισσας-695230

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Δίκαιο του Διαστήματος αναδείχθηκε η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη Σκιαθίτισσα Φιλαρέτη Κουιμτζή – Φιλαρέτου να καταλαμβάνει, αντίστοιχα, διεθνή πρωτιά ως η καλύτερη αγορήτρια του διαγωνισμού, αγορεύοντας ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης. Η νεαρή Σκιαθίτισσα, η οποία βρίσκεται στο κατώφλι των 20 χρόνων της, τριτοετής, φέτος, φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχει στη dream team που εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα και την Ευρώπη, ανεβαίνοντας στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου των νικητών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκεκριμένα, την κορυφαία θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος, «2016 Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» κατέκτησε η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών στον τελικό γύρο της αναμέτρησης που πραγματοποιήθηκε στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού από 26-30 Σεπτεμβρίου. Οι προπτυχιακές φοιτήτριες Γιολένα Εξάρχου, Φιλαρέτη Κουιμτζή – Φιλαρέτου και Σοφία Στελλάτου, με την προπονήτριά τους Γιολάντα Καλογήρου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών Γ. Κυριακόπουλου αναμετρήθηκαν με τους πρώτους των πρώτων από την Αμερική, την Αφρική και την Ασία – Ειρηνικό και κατάφεραν να κερδίσουν την παγκόσμια πρωτιά.

Η ελληνική ομάδα έχοντας κατακτήσει προηγουμένως το χρυσό σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκόβη (27-29 Απριλίου) εκπροσώπησε επάξια την Ευρώπη στο διεθνή διαγωνισμό.

Παράλληλα, η φοιτήτρια Φιλαρέτη Κουιμτζή – Φιλαρέτου αναδείχθηκε, όπως προαναφέρθηκε, καλύτερη αγορήτρια του διαγωνισμού.

Η πρώτη των πρώτων, μάλιστα, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διάκριση αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη και ήταν επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών, τόσο της ίδιας, όσο και όλων των μελών της ομάδας που συμμετείχαν.

Η χαρισματική κόρη της Αναστασίας Φιλαρέτου, τοπογράφου μηχανικού και δημοτικής συμβούλου Σκιάθου και του Σταμάτη Κουιμτζή, εργολάβου, έχει το βλέμμα στραμμένο στις μεταπτυχιακές σπουδές στο διεθνές δίκαιο και όνειρο να ακολουθήσει μελλοντική καριέρα στο Διπλωματικό Σώμα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «νιώθεις μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, γιατί ανταμείβονται οι κόποι σου, οι κόποι και τα ξενύχτια ενός χρόνου, οι οποίοι τελικά έχουν αποτέλεσμα και καταλήγουν στη νίκη, στην ομαδική και την ατομική διάκριση».

Παράλληλα η Φιλαρέτη, τονίζει ότι «μέσα από αυτή τη διαδικασία έχω αποκτήσει πολλές γνώσεις, πολλές εμπειρίες, έχω γνωρίσει πολύ σημαντικούς ανθρώπους» για να προσθέσει ότι «ήμουν ικανοποιημένη με τις απαντήσεις που έδινα στους δικαστές και δεν με ενδιέφερε αν θα κέρδιζα σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο».

Η μεγάλη επιτυχία της σε διεθνές επίπεδο «είναι πολύ σημαντική για το βιογραφικό μου, όπως επίσης οι γνώσεις που αποκόμισα και θα με βοηθήσουν περαιτέρω στις σπουδές μου» όπως σημείωσε η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου