ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Eνα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα στη Σκόπελο

eνα-χρόνο-μετά-την-καταστροφική-πλημμύ-704891

Οι πληγέντες περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις, ενώ παραμένει το αίτημα της χρηματοδότησης για τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών

Αποτέλεσμα υπεράνθρωπων προσπαθειών είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Σκόπελος, καθώς έχουν επουλωθεί σε μεγάλο βαθμό οι πληγές που προκάλεσε η καταστροφική θεομηνία που έπληξε το νησί πριν από ένα χρόνο. Στο μεταξύ, ωστόσο, παραμένουν τα αιτήματα για την αποζημίωση των πληγέντων και την καταβολή κονδυλίων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ενα χρόνο μετά, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επισκέφτηκε το νησί, με στόχο την καταγραφή του παλμού της Σκοπέλου και των αιτημάτων που διατυπώνονται από αιρετούς, φορείς και πληγέντες επαγγελματίες. Η σημερινή εικόνα του νησιού δεν θυμίζει σε τίποτα το σκηνικό της απόλυτης καταστροφής που έκανε το γύρο του κόσμου, ένα χρόνο πριν, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Πολλά προβλήματα έχουν αποκατασταθεί, ενώ πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου να κλείσουν όλες οι πληγές που προκάλεσε η άνευ προηγουμένου θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Κάνοντας τον απολογισμό των προσπαθειών που καταβλήθηκαν από την επομένη της καταστροφής μέχρι σήμερα, ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, αναφέρει ότι εκπονήθηκαν οι μελέτες για τις οποίες είχε ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, να δοθεί προτεραιότητα.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βατότητας στην περιοχή Ράχες και στον Στάφυλο, υλοποιείται παράλληλα ο οδικός άξονας που οδηγεί προς τις περιοχές Ποτάμι και Μορτερό, ενώ έχουν εκπονηθεί οι μελέτες αποκατάστασης για την περιοχή Αμπελική και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στα Μοναστήρια του Προδρόμου και του Ευαγγελισμού.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη του αντιπλημμυρικού του Αγνώντα και μετά την οριοθέτηση του ρέματος στην περιοχή Λιμνονάρι, απομένει η τεχνική μελέτη για την αποκατάσταση της βατότητας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Βασικό αίτημα είναι, ωστόσο, η μελέτη της αντιπλημμυρικής θωράκισης του οικισμού της Σκοπέλου. «Για τη συγκεκριμένη μελέτη έχουμε ζητήσει χρήματα από το υπουργείο υποδομών και όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι, θα καταβληθούν προσπάθειες για ικανοποίηση του αιτήματός μας, μέσα από το καινούργιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δύσκολο μεν, αλλά θα το προσπαθήσουμε» επισημαίνει ο δήμαρχος Σκοπέλου.


Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση

Το ποσό που απαιτείται για να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που υπέστησαν οι δημοτικές υποδομές, όπως έχουν καταγραφεί στο πρώτο τεχνικό δελτίο που συντάχθηκε, είναι της τάξης των 17 περίπου εκατομμυρίων. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί 1,5 εκατομμύριο για αντιπλημμυρικά και για δρόμους και 1 εκατομμύριο για τα λιμάνια του νησιού, ενώ προβάλει επιτακτικό το κοινό αίτημα για υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων. «Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα και το κυριότερο, να μην ξαναβιώσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου, ο οποίος προσθέτει ότι «θέλω να πιστεύω ότι με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, ο επισκέπτης δεν κατάλαβε ότι η Σκόπελος βίωσε αυτή τη μεγάλη καταστροφή».

Στο μεταξύ, τμήμα του λιμανιού που είχε καταστραφεί ολοσχερώς, έχει αποκατασταθεί πρόχειρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της θερινής σεζόν. «Η μελέτη είναι έτοιμη και περιμένουμε από μέρα σε μέρα, για να γίνει και αυτό το έργο» σημειώνει ο κ. Βασιλούδης.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στον επαρχιακό δρόμο έχουν δοθεί κονδύλια ύψους 1.790.000 ευρώ, η δημοπράτηση του έργου έχει γίνει από την Περιφέρεια, ενώ παράλληλα, θα ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες αποκατάστασης της μεγάλης ζημιάς του Αγνώντα και επισκευής των ζημιών που προκλήθηκαν σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου από τη Γλώσσα μέχρι το Λουτράκι.

Μετά από επέμβαση του δήμου, αποκαταστάθηκε, εξάλλου, η συγκοινωνία Σκόπελος -Στάφυλος – Αγνώντας – Γλώσσα, αλλά ο κ. Βασιλούδης καθιστά σαφές ότι δόθηκε πρόχειρη λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, έως ότου αποκατασταθεί πλήρως.

Προτεραιότητα στους πληγέντες

Κορυφαία θέση στη λίστα των αιτημάτων του νησιού που ζητούν τη συνδρομή της πολιτείας, κατέχει το θέμα των πληγέντων επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα ευρώ από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους, ενώ, αντίθετα δόθηκαν χρήματα για την αποκατάσταση των νοικοκυριών που είχαν καταστραφεί.

«Κάποιες επιχειρήσεις, φέτος το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης χρημάτων και λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν έστω το 30% του ποσού που δικαιούνται και θα μπορούσαν να πάρουν άμεσα, δεν κατόρθωσαν, δυστυχώς, να λειτουργήσουν» τονίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου, ο οποίος ζητά από την πολιτεία «να υλοποιηθούν όσα μας υποσχέθηκαν από την αρχή».

Αρκετές παρεμβάσεις έγιναν στη διάρκεια ενός χρόνου αλλά «δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ και ως δήμος συνέχεια θέτουμε το θέμα στους αρμοδίους που συναντάμε. Περιμένουμε τη βοήθεια της πολιτείας, ούτως ώστε η Σκόπελος να γίνει όπως ήταν και να μην έχουμε ξανά τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον. Δεν ευχόμαστε σε κανένα να ζήσει τέτοιου είδους καταστάσεις, διότι όλοι οι Σκοπελίτες περάσαμε ένα πολύ μεγάλο εφιάλτη» καταλήγει ο κ. Βασιλούδης.

Βαρύτητα στα λιμάνια

Την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί τμήματα των λιμανιών του Αγνώντα και της Σκοπέλου, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Λιμενάρχης Σκοπέλου, Γιώργος Γκάρας, ο οποίος τονίζει ότι «πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα λιμάνια, που είναι το Α και Ω για το νησί».

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως στο αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να δοθεί το ταχύτερο δυνατό λύση, ενώ στο μεταξύ, έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες για το λιμάνι του Αγνώντα, η μελέτη για την αποκατάσταση του προβλήματος στο λιμάνι της Σκοπέλου βρίσκεται σε εξέλιξη και στόχος είναι η υλοποίηση των παραπάνω έργων, το ταχύτερο δυνατό. «Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το δήμαρχο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, όπου είμαι μέλος, και προσπαθούμε φέτος το χειμώνα, τουλάχιστον, να τελειώσουμε τα δύο έργα και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» επισημαίνει ο κ. Γκάρας.

Κύμα συμπάθειας υπέρ της Σκοπέλου

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων υποδομής, με κυρίαρχα την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού και την χρηματοδότηση από την πολιτεία για την αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών, επισημαίνει από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη.

Η ίδια τονίζει ότι έχουν γίνει άλματα στη διάρκεια της χρονιάς, χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των τοπικών φορέων, προκειμένου το νησί να υποδεχθεί τους επισκέπτες της θερινής περιόδου. Η κ. Διαμάντη εκφράζει την ικανοποίησή της για το κύμα συμπάθειας που εκδηλώθηκε υπέρ της Σκοπέλου από Ελληνες και ξένους τουρίστες, ενώ υπογραμμίζει παράλληλα ότι είναι σημαντικό να λάβουν οι πληγέντες επιχειρηματίες τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, μετά τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Αντιπλημμυρική θωράκιση

Τη σημασία αλλά και αναγκαιότητα των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης υπογραμμίζει από την πλευρά του ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου, Βαγγέλης Καραμήντζας, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι υπάρχει διαρκής ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτη ανάγκη. «Ενα χρόνο μετά, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε πιθανή επανάληψη του φαινομένου, ίσως και με μικρότερη ένταση, επειδή δεν υπάρχει η αντιπλημμυρική θωράκιση, πιθανόν να έχουμε πάλι κάποιο πλημμυρικό φαινόμενο το οποίο θα οδηγήσει, ενδεχομένως, πάλι σε κάποια καταστροφή» υπογραμμίζει ο ίδιος. Οι κάτοικοι του νησιού, μετά την καταστροφική θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στις αλλαγές του καιρού, παρατηρεί ο κ. Καραμήντζας, ο οποίος καθιστά σαφές ότι «για μας ως υπηρεσία είναι σαφές πλέον ότι όταν θα παίρνουμε κάποια πληροφόρηση και όταν θα αξιολογούμε την κατάσταση, θα κάνουμε διασπορά των οχημάτων από την πρώτη στιγμή, και θα στοχεύουμε πάντα στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής πρωτίστως».

ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

«Δεν έχουν υλοποιηθεί τα αιτήματά μας»

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι εκατό και πλέον πληγέντες επαγγελματίες του νησιού, προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ αναμένουν ακόμη, ένα χρόνο μετά, τις αποζημιώσεις που θα τους επιτρέψουν να ορθοποδήσουν, μετά τη βιβλική καταστροφή που υπέστησαν. «Τα πιο πολλά από τα αιτήματά μας δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί» σχολιάζει ο Γιάννης Προβιάς, γενικός γραμματέας του Συλλόγου πληγέντων επαγγελματιών του νησιού, αναφερόμενος στη λίστα των αιτημάτων τα οποία έχουν κατ’ επανάληψη τεθεί υπόψη των αρμόδιων υπουργών. Παράλληλα ο ίδιος επαγγελματίας υπογραμμίζει ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμη, ένα χρόνο μετά, τα αιτήματα «για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, την αναστολή πληρωμών για τουλάχιστον δύο χρόνια σε ΔΕΚΟ, σε Τράπεζες, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό. Χρειαζόμαστε ένα κεφάλαιο, τονίζει ο ίδιος, για να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό, προκειμένου να αναπληρώσουμε ένα κομμάτι της τεράστιας ζημιάς που έχουμε υποστεί». Ο κ. Προβιάς εκφράζει την απογοήτευσή του διότι δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα προσωρινής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε η πλειοψηφία των αιτημάτων των πληγέντων, ενώ υπενθυμίζει ότι «πάρα πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, πάρα πολλές λειτουργούν με πρόβλημα, ενώ οι υπόλοιπες, όσες κατάφεραν να μείνουν ανοιχτές, έχουν κάνει ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα και είναι δύσκολο να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους».

«Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα»

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιδήμαρχος καθαριότητας, πολιτικής προστασίας και διοικητικών, Μάχη Κλωνάρη, υπογραμμίζει ότι «το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, αποδίδεται σε θαύμα του Αγίου Ρηγίνου, προστάτη του νησιού μας». Η ίδια αναφέρει παράλληλα ότι το νησί υπέστη βιβλικές καταστροφές και καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τη δημοτική αρχή Σκοπέλου, προκειμένου να αποκατασταθούν το 80% των βασικών προβλημάτων και να λειτουργήσει ικανοποιητικά το νησί την θερινή σεζόν. «Σίγουρα υπάρχουν και άλλα έργα που πρέπει να γίνουν, και είμαστε έτοιμοι, τώρα που η τουριστική σεζόν τελειώνει, να μπούμε στη διαδικασία της αποκατάστασης και αυτών των ζημιών, ώστε το νησί να επανέλθει στα πλαίσια και στα επίπεδα που ήταν» επισημαίνει η ίδια. Κάνοντας τον απολογισμό δράσης ένα χρόνο μετά την καταστροφή, η κ. Κλωνάρη σημειώνει ότι «δώσαμε προτεραιότητα στα τμήματα που ενώνουν το νησί, γιατί το νησί ήταν κομμένο κυριολεκτικά στα δύο και συνεχίζουμε από Οκτώβριο τις προσπάθειές μας, ώστε να αποκατασταθούν τελείως οι ζημιές που προκληθήκαν».

«Εχουν γίνει άλματα»

Η αντιδήμαρχος Αθηνά Ντάκη, αρμόδια για ζητήματα πρόνοιας, παιδείας, πολιτισμού, αναφέρει, από την πλευρά της, ότι «ένα χρόνο μετά θεωρώ ότι έχουν γίνει άλματα από πλευράς της δημοτικής αρχής, σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις των ζημιών, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. Οι τουρίστες όλοι οι επισκέπτες που ήρθαν στη Σκόπελο, δεν μπορούσαν να καταλάβουν σε σημεία σημειώθηκε καταστροφή. Μας ρωτούσαν τι ακριβώς είχε γίνει πέρυσι. Η τραγική περσινή εικόνα που βγήκε προς τα έξω και όλα τα τραύματα επουλώθηκαν στο βαθμό που μπορούσαμε, ως δημοτική αρχή. Οπου μας επιτρέπονταν, κάναμε τις παρεμβάσεις μόνο και μόνο για να είναι σωστή η παροχή υπηρεσιών που δίναμε εμείς ως δημοτική αρχή αλλά και όλο το νησί στους τουρίστες. Θεωρώ ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα». Ανατρέχοντας στις οδυνηρές μνήμες εκείνης της περιόδου, η κ. Ντάκη θυμάται την απόγνωση στα πρόσωπα των Σκοπελιτών, την επομένη της καταστροφικής θεομηνίας και τον επώδυνο αγώνα δρόμου που απαιτήθηκε. «Δέχομαι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά οι τεχνικές μελέτες, η γραφειοκρατία και ο κύκλος τον οποίο ακολουθεί ένα έργο, είναι, δυστυχώς, πολύ μεγάλος» προσθέτει η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου