ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δασκάλα κάνει μάθημα σε έξι τάξεις

δασκάλα-κάνει-μάθημα-σε-έξι-τάξεις-708258

«Κύμα φυγής» και δασκάλων από τις σχολικές μονάδες στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Οι ομαδικές αναρρωτικές άδειες και άδειες άνευ αποδοχών που λαμβάνουν εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν στα νησιά και δεν επιθυμούν για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους να παραμείνουν στη νησιωτική Μαγνησία, δεν αποτελούν πονοκέφαλο μόνο για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό. Και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας έχει να αντιμετωπίσει κενές θέσεις που δημιουργούνται στα σχολεία λόγω αδειών εκπαιδευτικών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, στα νησιά έχουν δοθεί τουλάχιστον τέσσερις αναρρωτικές άδειες σε εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν στο νομό, τοποθετήθηκαν στις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν μπήκαν καν στις αίθουσες διδασκαλίας.

«Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί καλύπτονται εκ των ενόντων», ανέφερε ο κ. Πολύζος.

Ωστόσο μείζον πρόβλημα υπάρχει στο δημοτικό σχολείο στο Κλήμα Σκοπέλου. Μία δασκάλα κάνει μάθημα σε μαθητές από έξι διαφορετικές τάξεις, από την πρώτη έως και την έκτη τάξη. Η δεύτερη δασκάλα που είχε τοποθετηθεί στο νησί δεν εμφανίστηκε στο σχολείο, κάνοντας χρήση άδειας, με αποτέλεσμα το διθέσιο δημοτικό να λειτουργεί ως μονοθέσιο και η εναπομείνασα εκπαιδευτικός να καλείται να κάνει μάθημα σε 30 παιδιά και ταυτόχρονα να ασκεί και καθήκοντα διοίκησης.

Προληπτικοί… αναπληρωτές

Στο μεταξύ, την πρόσληψη τεσσάρων αναπληρωτών φιλολόγων για τα νησιά των Βορείων Σποράδων θα ζητήσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το «κύμα φυγής» εκπαιδευτικών από τις νησιωτικές σχολικές μονάδες που προς το παρόν εκφράζεται με αναρρωτικές άδειες και άδειες άνευ αποδοχών.

Η διεύθυνση υπό το φόβο ότι θα μείνουν τα σχολεία των νησιών χωρίς εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που τελικώς καθηγητές προχωρήσουν σε ανάκληση των αποσπάσεών τους, ζητά προληπτικά 4 φιλολόγους για την κάλυψη των κενών που αναμένεται να δημιουργηθούν.

Οπως είναι γνωστό, με την έναρξη των μαθημάτων καθηγητές που είχαν τοποθετηθεί στα νησιά, ζήτησαν άδειες που δικαιούνται βάσει Νόμου, αντιδρώντας στην τοποθέτησή τους στα νησιά. Σχολικές μονάδες έμειναν με ώρες σε «βασικά» μαθήματα κενές, δημιουργώντας πονοκέφαλο στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

Χθες το ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας αποφάσισε να ζητήσει προληπτικά τέσσερις φιλολόγους για τα νησιά. Επίσης στον κατάλογο των κενών (συνολικά 13 καθηγητών πλήρους και 4 μειωμένου ωραρίου) περιλαμβάνονται: ένας μαθηματικός, ένας καθηγητής γαλλικών, ένας καθηγητής αγγλικής (μειωμένου ωραρίου), δύο γερμανικών, ένας οικονομολόγος, ένας κοινωνιολόγος, δύο πληροφορικής (μειωμένου ωραρίου), ένας φυσικός και δύο βιολόγοι για τη β’ περιοχή μετάθεσης και ένας καθηγητής γερμανικής μειωμένου ωραρίου και ένας γεωπόνος για την α’ περιοχή μετάθεσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου