ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αδειάζουν από εκπαιδευτικούς τα σχολεία στα νησιά των Σποράδων

αδειάζουν-από-εκπαιδευτικούς-τα-σχολ-711426

Αδειάζουν από εκπαιδευτικούς Γυμνάσια και Λύκεια στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Καθηγητές που πήραν απόσπαση στη Μαγνησία και τοποθετήθηκαν από το ΠΥΣΔΕ σε σχολικές μονάδες στις Σποράδες, σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλο και ζητούν είτε αναρρωτικές άδειες είτε άδειες άνευ αποδοχών για ένα μήνα, προκειμένου να μην υπηρετήσουν στη νησιωτική Μαγνησία. Τα μαθήματα στα νησιά ξεκίνησαν αλλά όχι το πλήρες σχολικό πρόγραμμα, μολονότι οι τοποθετήσεις είχαν γίνει εγκαίρως για τη νέα σχολική χρονιά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για μία ακόμη χρονιά στα σχολεία των Βορείων Σποράδων τοποθετήθηκαν καθηγητές, αλλά τα κενά υπάρχουν, λόγω… αδειών που πήραν με την έναρξη των μαθημάτων.

Οπως έγινε γνωστό, εκπαιδευτικοί που ήρθαν με απόσπαση στο νομό και τοποθετήθηκαν από το ΠΥΣΔΕ στα νησιά, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και ζήτησαν να τοποθετηθούν σε σχολεία στη χερσαία Μαγνησία. Οταν το αίτημά τους δεν ικανοποιήθηκε, άρχισαν τα αιτήματα για… άδειες. Αιτήματα για άδειες αναρρωτικές αλλά και άνευ αποδοχών, διάρκειας ενός μήνα, δέχεται το ένα πίσω από το άλλο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που βλέπει τα κενά που είχε καλύψει με αποσπασμένους καθηγητές να ξανά- δημιουργούνται.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι εκπαιδευτικοί να κάνουν ανάκληση των αποσπάσεών τους και οι θέσεις να μείνουν κενές μέχρι να καλυφθούν από αναπληρωτές που και πάλι θα πρέπει να αποδεχθούν την τοποθέτησή τους στη νησιωτική Μαγνησία.

Το θέμα έχει απασχολήσει σοβαρότατα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που επισημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος, σχολεία να μείνουν χωρίς καθηγητές «βασικών» ειδικοτήτων όπως είναι τα φιλολογικά, τα μαθηματικά και η φυσική.

Μάλιστα ήδη ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα προς τους δημάρχους των νησιών να στηρίξουν εμπράκτως τους εκπαιδευτικούς για να παραμείνουν στις θέσεις τους, με την επιδότηση ενοικίου. Υπάρχει επίσης πρόταση για τη χρηματοδότηση εγκατάστασης συστήματος τηλεδιάσκεψης στα νησιά προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να μη νιώθουν αποκομμένοι από τους υπόλοιπους συναδέλφους του και να μπορούν να παρακολουθούν ενημερώσεις, συσκέψεις και σεμινάρια. Εξετάζεται επίσης το θέμα της αύξησης της μοριοδότησης για όσους υπηρετούν στα νησιά, ενώ υπάρχει και αίτημα για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών της νησιωτικής Ελλάδας με ειδικό επίδομα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου