ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ψηφιακές εφαρμογές στην ύδρευση της Σκιάθου

ψηφιακές-εφαρμογές-στην-ύδρευση-της-σ-788365

Σύγχρονα ψηφιακά συστήματα και ανάλογες εφαρμογές συνθέτουν πλέον τη λειτουργία της ΔΕΥΑ Σκιάθου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ISS – EWATUS που υλοποιείται την τελευταία διετία, με επίκεντρο την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων και την σωστή χρήση του νερού.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν τοποθετηθεί ψηφιακοί αυτοματισμοί προκειμένου να ρυθμίζεται η ροή του δικτύου με αυτορυθμιζόμενο σύστημα το οποίο λειτουργεί όλο το 24ωρο και προσαρμόζει την πίεση του δικτύου ανάλογα με τις ανάγκες υδροδότησης την αντίστοιχη ώρα.

Συγκεκριμένα, χάρη στο νέο ψηφιακό εξοπλισμό, η ΔΕΥΑ Σκιάθου και η λειτουργία όλων των τεχνικών υποδομών γίνονται πλέον ψηφιακά, από τον υπολογιστή που είναι εγκαταστημένος στο κέντρο ελέγχου. Επίσης έχουν εγκατασταθεί ψηφιακά συστήματα στα αντλιοστάσια και στις γεωτρήσεις και σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει βλάβη στα αντλιοστάσια ή οπουδήποτε αλλού, ειδοποιούνται αμέσως οι τεχνικοί με sms που στέλνεται απευθείας στα κινητά τους.

«Το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι πρωτοποριακό και μόνο η ΔΕΥΑΣ Σκιάθου συμμετέχει από Ελληνικής πλευράς» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκιάθου, Λευτέρης Βιολέττας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για να προσθέσει ότι το βασικό πλεονέκτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι ότι υπάρχει ανά πάσα στιγμή εικόνα για πιθανή διαρροή ή πρόβλημα στο δίκτυο.

Οι παραπάνω ψηφιακές εφαρμογές, που ξεκίνησαν το 2014 και ολοκληρώθηκαν πριν από δύο μήνες, «αφορούν το καινούργιο δίκτυο το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη σε λειτουργία και έχει τοποθετηθεί σε όλο τον χωριό» επισημαίνει ο κ. Βιολέττας, υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα αλλαγής του δικτύου ύδρευσης της Σκιάθου υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Διημερίδα στη Σκιάθο

Κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συμμετάσχουν στην καταληκτική διημερίδα του προγράμματος ISS – EWATUS που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 1 και μεθαύριο Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στη Σκιάθο, στο ξενοδοχείο Skiathos Palace, με θέμα την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα στοχεύει στην αποδοτική χρήση του νερού.

Κύριος στόχος του προγράμματος ISS – EWATUS είναι η προστασία του νερού με χρήση των εργαλείων που προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, η αύξηση της επίγνωσης του καταναλωτή του νερού, η αλλαγή της συμπεριφοράς του καταναλωτή όσον αφορά στην υπερκατανάλωση νερού και τέλος η δημιουργία νέων προτύπων κατανάλωσης νερού τόσο σε δημοτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νοικοκυριού.

Το πρόγραμμα με τα αρχικά ISS – EWATUS (Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποστήριξης της Αποδοτικής Χρήσης Νερού και της Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων) ξεκίνησε το 2014. Το Πανεπιστήμιο της Silesia είναι ο συντονιστής του έργου. Οι εταίροι που συμμετέχουν στην κοινοπραξία είναι ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικά ερευνητικά κέντρα κι επιχειρήσεις πέντε ευρωπαϊκών χωρών: Πολωνία – Πανεπιστήμιο της Silesia (US), Ινστιτούτο για την Οικολογία των Βιομηχανικών Περιοχών (IETU), Δημοτική Εταιρεία Υδρευσης της Sosnowiec (RPWiK), Ηνωμένο Βασίλειο – Πανεπιστήμιο Loughborough (LU), Πανεπιστήμιο Brunel (BU), Ισπανία – Πανεπιστήμιο Pablo de Olavide (UPO), Ελλάδα – Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ – CERTH), ΔΕΥΑ Σκιάθου, DOTSOFT S.A. (DS), Ολλανδία – VU Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ (VU).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου