ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Γνωριμία με τον Φάρο Γουρούνι της Σκοπέλου

γνωριμία-με-τον-φάρο-γουρούνι-της-σκοπ-794233

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε προχθές ο φάρος που βρίσκεται στο ακρωτήριο Γουρούνι της Σκοπέλου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Περισσότερα από 200 άτομα, ντόπιοι αλλά και ξένοι τουρίστες, επισκέφθηκαν από το πρωί έως τη δύση του ηλίου το φάρο και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις από τους μόνιμους λιμενοφύλακες του πολεμικού ναυτικού.

Ο φάρος της Σκοπέλου και είκοσι εννέα ακόμη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, άνοιξαν διάπλατα τις πύλες τους στο κοινό, με πρωτοβουλία του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Οι επισκέπτες κινήθηκαν οδικώς, ακολουθώντας το χωματόδρομο που εκτείνεται από τη Γλώσσα μέχρι το ακρωτήριο Γουρούνι και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το χώρο, την τοποθεσία αλλά και τη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φάρος, που λειτούργησε αρχικά με φωτιστική ύλη το πετρέλαιο, ενώ στα χρόνια της Κατοχής παρέμεινε σβηστός, επαναλειτούργησε το 1944 και το 1984 ηλεκτροδοτήθηκε και συνέχισε να λειτουργεί ως επιτηρούμενος μέχρι το 1989 που αυτοματοποιήθηκε. Το 1996 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα το οποίο δεσπόζει στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού και αποτελείται από το φαρόσπιτο και τον ενσωματωμένο σ’ αυτό πύργο στην κορυφή του οποίου είναι το φωτιστικό σώμα. Ο πύργος του φάρου είναι τετράγωνος, λιθόκτιστος, το ύψος του λίθινου κορμού του πύργου είναι 14 μέτρα, ενώ μαζί με τον φωτιστικό κλωβό ανέρχεται στα 17,8 μέτρα περίπου και συνθέτει μια επιβλητική εικόνα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου