ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καίει… η αμόλυβδη στις Σποράδες

καίει-η-αμόλυβδη-στις-σποράδες-802998

«Χρυσάφι» η αμόλυβδη στα νησιά των Σποράδων. Πολύ «τσιμπημένες» οι τιμές σε όλα τα νησιά σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, λόγω της κατάργησης του προνομιακού ΦΠΑ αλλά και των υψηλών κομίστρων από τα διυλιστήρια καθώς δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι στα νησιά.

Ενώ ο μέσος όρος είναι 1,406 ευρώ το λίτρο, εντούτοις στις Σποράδες η βενζίνη πωλείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται από 1,658 έως 1,698 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο ντίζελ στις Σποράδες πωλείται 1,346 ευρώ το λίτρο.

Οι υψηλές τιμές αποδίδονται στον σχεδόν ανύπαρκτο ανταγωνισμό σε αυτές τις περιοχές αλλά και στην άνοδο του ΦΠΑ. Επίσης οι τιμές πώλησης είναι αυξημένες καθώς στα νησιά δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι με αποτέλεσμα το μεταφορικό κόστος να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο καθώς το διυλιστήριο διαθέτει τα καύσιμα για τα νησιά σε υψηλότερη τιμή. Επίσης στα νησιά δεν υφίσταται πλέον προνομιακός ΦΠΑ.

Ωστόσο την ίδια ώρα σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών η αμόλυβδη στη Σάμο πωλείται προς 1,55 ευρώ το λίτρο, στη Χίο η τελική τιμή διαμορφώνεται σε 1,485 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα η βενζίνη βρίσκεται στο 1,556 ευρώ το λίτρο, στη Σάμο πωλείται προς 1,55 ευρώ το λίτρο, ενώ στη Χίο η τελική τιμή διαμορφώνεται σε 1,485 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες πρατηρίων, αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τις εταιρείες και τα διυλιστήρια, τα οποία και διαμορφώνουν τις τελικές τιμές των καυσίμων, ενώ παράλληλα το δικό τους κέρδος παραμένει το ίδιο. «Πολλοί έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι όσο αυξάνεται η τιμή της βενζίνης κερδίζουμε και εμείς περισσότερο. Το κέρδος του πρατηριούχου είναι σταθερό. Δεν αλλάζει», υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι του Βόλου.

Στο Βόλο πάντως εάν και υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις η αμόλυβδη πωλείται από 1,365 το λίτρο μέχρι και 1,498 το λίτρο.

«Καταγγελίες για φαινόμενα κερδοσκοπίας δεν έχουμε στην περιοχή μας και αυτό είναι σημαντικό» σημειώνει από την πλευρά της η γ.γ. της Ενωσης Βενζινοπωλών Βάσω Κοντοχρήστου. Εχουμε ωστόσο επισημάνει πολλές φορές ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα» συμπλήρωσε η ίδια.

«Διάκριση» σε επίπεδο Ευρώπης

Η τελευταία έρευνα της Eurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κατατάσσει τη χώρα μας ως την τέταρτη ακριβότερη στην αμόλυβδη βενζίνη. Αιτία, το μεγάλο φορολογικό μείγμα που επιβαρύνει τις τιμές καταναλωτή.

Οι μετρήσεις της Eurostat έγιναν σε 28 κράτη, τόσο σε επίπεδο τιμών λιανικής πώλησης όσο και σε εκείνο των προ φόρων. Ετσι, το 2015 η αμόλυβδη βενζίνη ήταν στην Ελλάδα στο 1,40 ευρώ το λίτρο και αν αφαιρεθούν τα τέλη και οι φόροι, τότε αυτή διαμορφώνεται σε 0,46 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται ουσιαστικά για την τιμή των διυλιστηρίων το ύψος της οποίας κατατάσσει την Ελλάδα στην 9η θέση. Οι Ολλανδοί είναι εκείνοι που πληρώνουν την ακριβότερη αμόλυβδη καθώς η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 1,46 ευρώ το λίτρο. Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή έχει η Ιταλία με 1,45 ευρώ και την τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,43 ευρώ το λίτρο. Τη φθηνότερη βενζίνη τέλος έχει η Πολωνία με 0,98 ευρώ το λίτρο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου