ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζεσταίνουν μηχανές τα υδροπλάνα στο Βόλο

ζεσταίνουν-μηχανές-τα-υδροπλάνα-στο-β-815759

Η έγκαιρη ολοκλήρωση των υδατοδρομίων σε Σκόπελο, Αλόννησο και Σκύρο πριν το τέλος του χρόνου αποτελεί προτεραιότητα για την Hellenic Seaplanes που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία τους, με την προοπτική να ξεκινήσουν πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν οι πτήσεις.

Το δίκτυο Βόλου – Σποράδων, στο οποίο θα ενταχθούν σε ευρύτερη ακτίνα περιοχές όπως η Πάτμος και η Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται, προκειμένου να υλοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα ο στόχος, παρά τις μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται από την πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά το υδατοδρόμιο του Βόλου, ειδικότερα, ο τεχνικός φάκελος είναι πλήρης από πλευράς της Hellenic Seaplanes και το μόνο που απομένει για να υλοποιηθεί ο στόχος είναι η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν, προκειμένου να παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή, όταν διενεργηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος, ο εξοπλισμός που ορίζεται βάσει νομοθεσίας, δηλαδή η ακτινοσκοπική συσκευή για τον έλεγχο αποσκευών και η μαγνητική πύλη.

Η Hellenic Seaplanes έχει αναλάβει τη διαδικασία σύνταξης του φακέλου και διευθέτησης των διαδικασιών που απαιτούνται, ενώ η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση του υδατοδρομίου θα αναδειχθεί μετά από διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο ΟΛΒ.

Οπως υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Ζαγοράκης, γενικός διευθυντής της Hellenic Seaplanes, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, έχει ενημερωθεί ο ΟΛΒ, και θα πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά του στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού που πρέπει να υπάρχει στο υδατοδρόμιο, για να γίνει στη συνέχεια η σχετική επιθεώρηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών, ώστε να δοθεί άδεια λειτουργίας για το υδατοδρόμιο του Βόλου. Αντίστοιχα θα πρέπει να γίνουν και τα γειτονικά υδατοδρόμια, για να ξεκινήσουμε τα δρομολόγια στα νησιά».

Η Σκόπελος και η Αλόννησος είναι στο ίδιο επίπεδο με το Βόλο «αλλά θέλουμε να τα εντάξουμε όλα, γιατί αποτελούν ένα δίκτυο και θέλουμε να κινηθούμε ταυτόχρονα, οπότε είμαστε σε μια φάση αναμονής από τον Οργανισμό Λιμένος. Στα άλλα νησιά είναι θέμα της εταιρείας και στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε εντός του 2016 τα υδατοδρόμια Σκοπέλου, Αλοννήσου, Σκύρου και Πάτμου» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Hellenic Seaplanes.

Ο ίδιος καθιστά παράλληλα σαφές ότι τα υδροπλάνα σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τις πτήσεις των αεροπλάνων, αλλά θα καλύψουν σημαντικά κενά, όπως η μετάβαση από το ένα νησί στο άλλο, εξυπηρετώντας ντόπιους και επισκέπτες.

Ο κ. Ζαγοράκης διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι η λειτουργία των υδατοδρομίων θα προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στα νησιά, θα τονώσει, παράλληλα το πεδίο του real estate, και θα ενισχυθεί παράλληλα ο τουρισμός σε περιοχές που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ενδεχομένως δύσκολα προσβάσιμες.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου