ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συνένωση δυνάμεων φορέων στη Σκόπελο

συνένωση-δυνάμεων-φορέων-στη-σκόπελο-214626

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΤΟ αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των ιδιωτών για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού

Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτου γεγονότος, η αναγκαιότητα της συστράτευσης φορέων και ιδιωτών για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σκόπελος και ο γενικότερος προβληματισμός για την καθυστέρηση υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου του νησιού. Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής του δήμου Σκοπέλου, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου, της Αστυνομίας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους ιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν εκσκαπτικά μηχανήματα, προκειμένου να δρομολογηθεί μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, σε εθελοντική βάση, εκ των ενόντων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία δήμου και Πυροσβεστικής, ενώ σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει λαϊκή συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας δήμος, φορείς και κάτοικοι θα θέσουν από κοινού τα θέματα που τους απασχολούν.

Κοινή θέση των παρισταμένων στη χθεσινή σύσκεψη ήταν η αναγκαιότητα κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, με δεδομένη την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των προφορικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Οι φορείς του νησιού έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι υποδομές του νησιού, για τη διευκόλυνση των κατοίκων και τη θωράκιση του νησιού, το οποίο μετράει ακόμη τις πληγές που άνοιξε η θεομηνία.

Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σκοπέλου, Ευάγγελος Καρα- μήντζας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «κάτι πρέπει να γίνει με τις υποδομές του νησιού, τους δρόμους, τις γέφυρες, τα λιμάνια. Εκείνο που απασχολεί εμένα προσωπικά και την υπηρεσία μου, είναι το απροσπέλαστο αγροτοδασικό δί- κτυο. Υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι είναι αποκομμένοι και είναι αδύνατη η διέ- λευση οχήματος. Σκεφτόμαστε, λοιπόν, τι θα συμβεί αν σημειωθεί φωτιά, μικρή ή μεγάλη και δεν είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε με τα οχήματά μας».

Η αγωνία φορέων, κατοίκων και αιρετών κορυφώνεται ενόψει του χειμώνα και γι’ αυτό το λόγο, αναζητούνται λύσεις και δράσεις που θα αποβούν προς όφελος του νησιού και των κατοίκων.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της παραπάνω σύσκεψης αναπτύχθηκε το πλαίσιο δράσης και διαρκούς ετοιμότητας που βρίσκεται σε ισχύ, για την αντιμετώπιση της κρίσης μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί πριν από δύο μήνες. Οι ενέργειες που αναπτύσσονται, έχουν ως επίκεντρο την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, πλημμύρας, παγετού ή χιονόπτωσης και η γενική φιλοσοφία είναι η διασπορά των διαθέσιμων μηχανημάτων, η πρόληψη και ο συντονισμός δράσεων, για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Μέτρα ενίσχυσης για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Την άμεση εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Σκοπέλου ζητούν οι επαγγελματίες του νησιού σε κοινό έγγραφο που εστάλη πριν από λίγες μέρες στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στο εν λόγω υπόμνημα, το οποίο προωθήθηκε στον αρμόδιο υπουργό μέσω του δημάρχου Σκοπέλου, Χρήσου Βασιλούδη, προτείνεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2015 και 2016, η εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων που ισχύσουν για τα ακριτικά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων (μειωμένη φορολογία, αυξημένο κλιμάκια φορολογίας κ.λπ.).

Παράλληλα ζητείται η αναστολή καταβολής του Φ.Π.Α. και λοιπών φόρων, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, δηλαδή μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου (και όχι μόνον μέχρι τις 31.12.2015 όπως έχει προαναγγελθεί ότι θα συμβεί με υπουργική απόφαση) και διευκόλυνση για πληρωμή του σε περισσότερες δόσεις από τις μέχρι σήμερα προβλεπόμενες. Η αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο που απορρέουν από φόρους εισοδήματος, παρακρατούμενους φόρους, Φ.Π.Α. και ειδική ρύθμισή τους.

Για όσους επαγγελματίες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) ζητείται αναστολή από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα εξάμηνο (ήτοι μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου) και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

Επίσης αναστολή καταβολής τρεχουσών οφειλών προς το Ι.Κ.Α., τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, ειδική πρόβλεψη για τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς το Ι.Κ.Α. και τον Ο.Α.Ε.Ε. και μη απώλεια της ρύθμισης σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής των δόσεων του διακανονισμού.

Βασικά αιτήματα είναι παράλληλα η δανειοδότηση με επιδότηση επιτοκίου και περίοδο χάριτος 2 ετών και χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με ευνοϊκούς όρους ή εγγυητικών επιστολών.

Η απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και την πληρωμή ανταποδοτικών τελών για τα έτη 2015 και 2016, η παράταση του προβλεπόμενου χρόνου της φορολογικά αναγνωρισμένης ζημιάς των επιχειρήσεων, για τη χρήση του 2015 και του 2016, η μη επιβολή προστίμων του Κ.Β.Σ. για την απώλεια – καταστροφή βιβλίων και στοιχείων λόγω ανωτέρας βίας (πυρκαγιάς κ.λπ.) ή προσαυξήσεων για τυχόν καθυστέρηση στην καταβολή ληξιπρόθεσμων δόσεων.

Τέλος υποβλήθηκε αίτημα για αναστολή, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο καταβολής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών προς Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις, η αναστολή αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η εξαίρεση των επιχειρήσεων του Δημοτικού Διαμερίσματος Σκοπέλου από την υπαγωγή της στο καθεστώς Φ.Π.Α. 23% για τα έτη 2016 και 2017.

Το κείμενο συντάχθηκε μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο μαζί με το διοικητικό συμβούλιο των πληγέντων επιχειρηματιών από την πλημμύρα του περασμένου Σεπτεμβρίου, με το αίτημα της «άμεσης εφαρμογής των παραπάνω μέτρων ώστε να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού».

ΓΛ. ΥΔΡ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου