ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καταστράφηκαν 180 επιχειρήσεις

καταστράφηκαν-180-επιχειρήσεις-285701

Περισσότερες από 520 αιτήσεις για αποζημίωση έχουν υποβληθεί από τους πληγέντες της πρόσφατης θεομηνίας στο Δήμο Σκοπέλου, ενώ οι 180 αφορούν επιχειρήσεις του νησιού. Οι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει πενταμελή συντονιστική επιτροπή κινούνται σε ομαδική βάση, θέτοντας από κοινού το αίτημα της καταβολής αποζημιώσεων από την πολιτεία, προκειμένου να επιχειρήσουν νέο ξεκίνημα οι δεκάδες επαγγελματίες που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται κάτω από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πλειάδα επιχειρηματιών, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, τροφίμων, ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, τροφοδοσίας, ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδοχείων, μάρκετ, οπωροπωλείων, παντοπωλείων κλπ., έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την ολική καταστροφή όταν τα ορμητικά νερά που εισέβαλαν στα καταστήματά τους, συμπαρέσυραν τον εξοπλισμό, οδηγώντας τον στη θάλασσα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Σκλάβος, πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής που έχουν συγκροτήσει οι πληγέντες του νησιού, ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στον Αγνώντα και στο τμήμα που βρίσκεται στην είσοδο της παραλίας της Σκοπέλου.

«Εχει γίνει μια πρώτη αποτίμηση της ζημιάς και προχωρούμε στο δεύτερο στάδιο, στην καταγραφή των εμπορευμάτων και των πάγιων που έχουν καταστραφεί, προκειμένου να καθορίσουμε στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε, όσον αφορά τα θέματα των αποζημιώσεων» επεσήμανε ο ίδιος.

Τα ζητήματα που απασχολούν τους πληγέντες έχουν ήδη προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα έχει υποβληθεί από τον πρόεδρο της πενταμελούς επιτροπής των πληγέντων, αίτημα συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα που τους απασχολούν και εντείνονται ενόψει χειμώνα.

«Στόχος μας είναι να συναντηθούμε με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να τους θέσουμε τα αιτήματά μας» υπογράμμισε ο κ. Σκλάβος, ο οποίος προσέθεσε ότι «θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της απαλλαγής για δύο χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ και των υποχρεώσεών μας προς την Εφορία στις οποίες αδυνατούμε αυτή τη στιγμή να ανταποκριθούμε, στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις αποζημιώσεις και σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για τη διευθέτηση των θεμάτων που μας απασχολούν».

Διατηρώντας το κουράγιο και την ψυχραιμία τους, οι επαγγελματίες του νησιού προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, να θέσουν και πάλι σε λειτουργία της επιχειρήσεις τους, εφόσον είναι εφικτό και προσβλέπουν στη βοήθεια της πολιτείας, προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις.

Δεκάδες είναι οι επαγγελματίες του νησιού που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή, ενώ όσοι κατόρθωσαν να περισώσουν μέρος του εξοπλισμού της επιχείρησής τους, καταβάλλουν, όπως προαναφέρθηκε, προσπάθειες, να τη θέσουν και πάλι σε λειτουργία.

Μεγάλος όγκος εμπορευμάτων και εξοπλισμός καταστημάτων κατέληξαν στη θάλασσα, ενώ οι επαγγελματίες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκλάβος «είμαστε σε αναστάτωση και ζητούμε τη συμπαράσταση της πολιτείας, μια θετική απάντηση για να αντιμετωπίσουμε τη ζημιά που έχουμε υποστεί και την καθημερινότητά μας, που έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα δύσκολη για όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου