ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νέα καραβιά με 57 μετανάστες στην Αλόννησο

νέα-καραβιά-με-57-μετανάστες-στην-αλόννη-290153

Ταξίδευαν τρεις μέρες και τρεις νύχτες με βρέφη στην αγκαλιά μ’ ένα σκάφος μήκους μόλις 10 μέτρων στο άγνωστο όπως αποδείχτηκε καθώς οι 57 μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή για εκείνους και τα παιδιά τους, εγκαταλείφθηκαν από ασυνείδητους δουλεμπόρους στη νήσο της Αλοννήσου, Περιστέρα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Πρόκειται για την 6η καραβιά μεταναστών από τον περασμένο Μάρτη, έντεκα μέρες μετά την τελευταία υπόθεση που απασχόλησε το Λιμεναρχείο Αλοννήσου με τους 115 μετανάστες που βρέθηκαν στη νήσο Γιούρα μετά από έκκληση για βοήθεια από ίδιους τους συγγενείς τους στην Αγγλία.

Ανάμεσά τους βρίσκονται ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά 19 παιδιά και μάλιστα τα τρία είναι ένα – δύο μηνών. Οι μανούλες τους τα κρατούσαν αγκαλιά για συνεχή 24ωρα σε απάνθρωπες συνθήκες ταξιδιού.

Ωστόσο, κανένας δεν τηλεφώνησε αυτή τη φορά στην τηλεφωνική γραμμή του Λιμεναρχείου 112 όπως είθισται για να καλέσουν για βοήθεια. Οι λιμενικοί τους βρήκαν χθες στις 8. 30 το πρωί, ενώ οι μετανάστες βρίσκονταν στη νήσο από προχθές στις 8 το βράδυ, όπως φέρεται να δήλωσαν.

Ολες αυτές τις ώρες το δουλεμπορικό είχε το «ελεύθερο» να απομακρυνθεί από την Αλόννησο δίχως να γίνει αντιληπτό από το Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Μαζί του απομακρύνθηκαν χωρίς να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους και οι δουλέμποροι, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση, εκτιμάται ότι ήταν τρεις υπήκοοι Ουκρανίας.

Το εν λόγω κύκλωμα φαίνεται να δρα για πρώτη φορά στην Αλόννησο γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι έχει ανοίξει δρόμος για μεταφορά μεταναστών στις Σποράδες.

Κάτοικοι της Περιστέρας (το νησί κατοικείται) ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Αλοννήσου ότι εντόπισαν κίνηση στην περιοχή. Οι λιμενικοί βρήκαν πράγματι τους μετανάστες στον όρμο Κλήμα.

Δεκαεννέα παιδιά

Μεγάλες συγκινήσεις δοκίμασαν τόσο οι λιμενικοί όσο και οι κάτοικοι της Αλοννήσου. Συνολικά καταμετρήθηκαν 57 μετανάστες, 28 άνδρες, δέκα γυναίκες αλλά και δεκαεννέα παιδιά. Τα τρία είναι μόλις ένα με δύο μηνών. Ευτυχώς διαπιστώθηκε ότι όλα είναι καλά στην υγεία τους, ενώ για παν ενδεχόμενο οι γυναίκες με τα παιδιά φιλοξενήθηκαν το βράδυ σε στεγασμένο δημοτικό κτίριο δίπλα από το περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου.

Οι κάτοικοι της Αλοννήσου κινητοποιήθηκαν άμεσα. Εσπευσαν να προμήθευσαν το δήμο με γάλα, νερό, αναψυκτικά, φρούτα, μπισκότα, σοκολάτες, τρόφιμα, ρούχα.

Η φιλοξενία των μεταναστών

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με μέριμνα του Λιμεναρχείου Αλοννήσου με το αλιευτικό σκάφος του Νικόλαου Στέλλα «Καπετάν Σπύρος» στο Πατητήρι χθες στις 12 το μεσημέρι.

Οι γυναίκες με τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στο στεγασμένο δημοτικό κτίριο, ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες σε αθλητικό χώρο.

Από το δήμο Αλοννήσου ελήφθη άμεσα μέριμνα και υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για τη συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων, ενώ η ανταπόκριση του κόσμου ήταν για άλλη μία φορά συγκινητική.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν σήμερα στο Βόλο με το απογευματινό δρομολόγιο του «Πρωτέα».

Χρειαζόμαστε ενίσχυση

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, είπε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε άλλες υποδομές για τη στέγαση των μεταναστών, ενώ και για την ανθρώπινη φιλοξενία τους καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Από την Πολιτεία δεν έχουμε καμία βοήθεια. Ο δήμος ό,τι μπορεί να κάνει, το κάνει. Δεν μπορεί να τους εγκαταλείψει αβοήθητους.

Η Αλόννησος μετατράπηκε σε πύλη εισόδου μεταναστών. Χρειαζόμαστε επιχορήγηση. Ο δήμος πρέπει να διαθέτει χώρο φιλοξενίας, να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες σίτισης και φιλοξενίας» συμπλήρωσε.

Ειδικά για τα μέσα που διαθέτει το Λιμεναρχείο, επισημάνθηκε ότι απαιτείται η ενίσχυση του με ένα επανδρωμένο σκάφος, το οποίο να μπορεί να κάνει περιπολίες οχτώ, εννέα, δέκα όσες ώρες χρειαστεί και με αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι δουλέμποροι είχαν να διασχίσουν μεγάλη διαδρομή μέχρι να επιστρέψουν στον προορισμό τους και αν υπήρχε ο εφοδιασμός του Λιμεναρχείου με τα κατάλληλα μέσα ίσως τώρα να είχαν συλληφθεί και οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου