ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις

αγώνας-δρόμου-για-τις-αποζημιώσεις-290951

Ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν οι περιουσίες 400 και πλέον Σκοπελιτών, οι οποίοι αναμένουν τις αποζημιώσεις από την πολιτεία, ενώ στο μεταξύ συνεχίζονταν και χθες η προσέλευση κατοίκων του νησιού στο δημαρχείο, προκειμένου να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφηκαν μέχρι και χθες, ο απολογισμός της καταστροφής από τη θεομηνία που έπληξε το νησί είναι 157 οικίες, 155 επιχειρήσεις και 117 κτήματα.

Η ολοσχερής καταστροφή που σημειώθηκε στην οικοσκευή πολλών κατοικιών, τον επαγγελματικό εξοπλισμό δεκάδων επιχειρήσεων του νησιού και σε πολλές αγροτικές εκτάσεις οι οποίες βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», έχει καταστήσει εφιαλτική την καθημερινότητα εκατοντάδων κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ, δεκάδες Ελληνες και ξένοι οι οποίοι διατηρούν εξοχικές οικίες στο νησί, επανέρχονται για να διαπιστώσουν εάν έχουν υποστεί ζημιές, με αποτέλεσμα να προστίθενται διαρκώς νέα αιτήματα στη λίστα των πληγέντων.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες που είδαν τους κόπους να ζωής να καταστρέφονται, έχουν συγκροτήσει πενταμελή επιτροπή, προκειμένου να κινηθούν συντονισμένα. Οι επαγγελματίες του νησιού ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, προσβλέποντας στη συνδρομή της πολιτείας και την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα δώσει το «πράσινο φως» για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Σκλάβος, ο οποίος συντονίζει την πενταμελή επιτροπή των πληγέντων, επεσήμανε ότι «τη δεδομένη χρονική στιγμή καθαρίζουμε τα καταστήματά μας και περιμένουμε από την πολιτεία να μας βοηθήσει, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Εχουμε πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παράλληλα έχουμε καλέσει τους φορείς να μας βοηθήσουν και να μας δώσουν τις ανάλογες κατευθύνσεις».

Οι επιχειρηματίες του νησιού που έχουν υποστεί καταστροφή, καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστεί από τη θεομηνία, αποστέλλοντας, παράλληλα, υπομνήματα στα αρμόδια υπουργεία και σε όλους τους φορείς, προκειμένου να συνδράμουν την προσπάθεια. «Είμαστε σε αναμονή της υπουργικής απόφασης» ανέφερε ο κ. Σκλάβος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «από την πλευρά μας είμαστε συνεπείς φοροτεχνικά, φορολογικά και απέναντι στα ασφαλιστικά μας ταμεία και περιμένουμε από την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας, δείχνοντας την ανάλογη συνέπεια».

Απομακρύνουν τη λάσπη

Δεκάδες περιουσίες έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ τόνοι λάσπης κάλυψαν τα πάντα στο νησί.

Σε μια προσπάθεια ανάκτησης της πρότερης εικόνας της Σκοπέλου κι ενώ άνδρες και μηχανήματα κινούνται συντονισμένα προς κάθε κατεύθυνση, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου συνδράμει τις υπηρεσίες του Δήμου, αναλαμβάνοντας σε πρώτη φάση την απομάκρυνση της λάσπης από τον κεντρικό πυρήνα του νησιού. Πυροσβεστικές αντλίες υπό πίεση απομακρύνουν το παχύ στρώμα λάσπης που έχει καλύψει τα πάντα σε δρόμους και γειτονιές του νησιού.

Χθες, ειδικότερα, τα μηχανήματα της πυροσβεστικής κινήθηκαν στην περιοχή του δημοτικού σχολείου της Σκοπέλου και στο δρόμο που οδηγεί στην είσοδο του λιμανιού «προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στη Σκόπελο» όπως τόνισε ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Σκοπέλου, πυραγός Ευάγγελος Καραμίντζας.

Οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με όλο το έμψυχο δυναμικό του νησιού να συνδράμει το τεράστιο έργο της επούλωσης των πληγών που άνοιξε η θεομηνία, η οποία σημειώθηκε πριν από δεκαπέντε μέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου