ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις ~ Προτεραιότητα στην πρόσβαση προς το λιμάνι

απαιτούνται-άμεσες-παρεμβάσεις-προτ-301593

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπογείων πλημμύρισαν και προκλήθηκαν καταστροφές σε συστήματα θέρμανσης – Το ΤΕΕ Μαγνησίας συνδράμει το νησί

Στην ανάγκη άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί το τμήμα του δρόμου που οδηγεί στην είσοδο του λιμανιού της Σκοπέλου, δόθηκε έμφαση από το κλιμάκιο του ΤΕΕ Μαγνησίας, το οποίο έσπευσε να συνδράμει εθελοντικά την προσπάθεια καταγραφής και αποκατάστασης των βιβλικών καταστροφών που υπέστη η Σκόπελος. Οι μηχανικοί του ΤΕΕ, ενημέρωσαν τους επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου, ότι η πρώτη βασική παρέμβαση πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο τμήμα, κόμβο συνάντησης τριών δρόμων, το οποίο οδηγεί στην είσοδο του λιμανιού και στο σημείο το οποίο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, ανέφερε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο «πέταλο» που βρίσκεται παραπλεύρως του κεντρικού λιμένα, στο σημείο όπου υπάρχει πλακοσκεπής αγωγός, μέσω του οποίου διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα από τους χείμαρρους.

Στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, πρέπει να γίνει άμεσα η πρώτη παρέμβαση στήριξης, προκειμένου να μην προκληθούν ζημιές στην οδική αρτηρία, η οποία είναι κομβικής σημασίας για το νησί, καθώς είναι ο δρόμος πρόσβασης στο λιμάνι της Σκοπέλου.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για να ενισχυθεί ο δρόμος πρόσβασης στο λιμάνι, από τον οποίο διέρχονται Ι.Χ. αλλά και φορτηγά για τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων με διάφορα είδη.

Παράλληλα η κ. Καπούλα ανέφερε ότι «έχουμε καταγράψει τα προβλήματα που αφορούν τις υποδομές του νησιού και θα δώσουμε πλήρη λίστα για τις τεχνικές λύσεις για τα έργα αρμοδιότητας του Δήμου, που πρέπει να γίνουν στο νησί».

Συνεργεία του Δήμου Σκοπέλου καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι οικοσκευές οικιών, ενώ κλιμάκιο της Περιφέρειας καταγράφει παράλληλα τις ζημιές στο πεδίο ευθύνης της. Κλιμάκια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και άλλων ζημιών που καταφθάνουν ανά ομάδες στο νησί, έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, θα οριοθετήσουν, αντίστοιχα, τις πληγείσες περιοχές, καταγράφοντας τις ζημιές σε επίπεδο κτιρίων. Στόχος είναι να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για τις πληγείσες περιοχές και να δοθούν στη συνέχεια οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Πλημμύρισαν υπόγεια

Μέσα στον οικισμό της Σκοπέλου έχουν σημειωθεί φαινόμενα κατολίσθησης, παρασύρθηκαν τοιχία αντιστήριξης και έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλά υπόγεια οικιών.

«Το υπόγεια των περισσοτέρων κατοίκων πλημμύρισαν στη χώρα της Σκοπέλου και έχουν υποστεί ζημιά τα λεβητοστάσια και τα συστήματα θέρμανσης, λόγω της θεομηνίας που έπληξε το νησί» όπως επεσήμανε η πρόεδρος του ΤΕΕ, η οποία προσέθεσε ότι «πολλές ζημιές έχουν σημειωθεί στην ενδοχώρα της Σκοπέλου, στην Επισκοπή και στο Στάφυλο». Τα δεκάδες προβλήματα δημιουργήθηκαν διότι οι χείμαρροι παρέσυραν τις περιτοιχίσεις και έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα κατολίσθησης.

Η ΥΑΣ, τέλος, είναι η αρμόδια υπηρεσία η οποία θα αποφανθεί για τυχόν προβλήματα στο φέροντα οργανισμό κτιρίων, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου