ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναρίθμητα θαύματα της Παναγίας

αναρίθμητα-θαύματα-της-παναγίας-379449

Περισσότεροι από 4.000 προσκυνητές, από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν στην αποψινή περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, κλείνουν ευλαβικά το γόνυ μπροστά στον επιτάφιο της Παναγίας, που στολίζεται νωρίς σήμερα το πρωί από γυναίκες του νησιού. Το Μοναστήρι της Βαγγελίστρας, κατά την τοπική διάλεκτο, είναι τόπος προσευχής και εξομολόγησης, ενώ σχεδόν σε καθημερινή βάση γίνεται γνωστό κι ένα καινούργιο συγκλονιστικό θαύμα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Εχουμε πάρα πολύ κόσμο, νέους αλλά και Κύπριους πολλούς, αναφέρει ο ηγούμενος της Μονής, π. Ιωσήφ. Εχουμε πολλούς προσκυνητές, προσθέτει ο ίδιος, οι οποίοι ευλαβούνται την Παναγία μας και εναποθέτουν στην χάρη της, με ιδιαίτερη ευλάβεια, την παράκληση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση». Οπως αναφέρει επιπροσθέτως ο π. Ιωσήφ «εξομολογείται πάρα πολύς κόσμος και κυρίως ξένοι. Ολοι αντιμετωπίζουν τα οικονομικά τους προβλήματα μέσα από την Εκκλησία, έχοντας στήριγμά τους το Θεό και καταφυγή στην Εκκλησία, αλλά με ευλάβεια, συναίσθηση και μετάνοια».

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας κυριαρχεί στον χώρο κι αποτελεί ανεξάντλητη πηγή κουράγιου και δύναμης για όλους. Τα θαύματα που έχουν σημειωθεί στο πέρασμα του χρόνου είναι αναρίθμητα. Ζευγάρια έχουν τεκνοποιήσει, άνθρωποι με προβλήματα υγείας έχουν θεραπευτεί, νεαρό παιδί από τη Σκιάθο που έπασχε από λευχαιμία έγινε καλά, γυναίκα με κινητικά προβλήματα πέταξε τις πατερίτσες που την υποβάσταζαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου και πολλά ακόμη θαυμαστά έχουν σημειωθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Ο ηγούμενος της Μονής π. Ιωσήφ, αφηγείται δύο συγκλονιστικά θαύματα, το ένα εκ των οποίων καταγράφηκε πρόσφατα. «Είχε επισκεφτεί το Μοναστήρι νέος ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο, προκειμένου να προσκυνήσει την Εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας, μαζί με τους γονείς του. Οταν τον εξέτασε ο γιατρός που τον παρακολουθούσε, διαπίστωσε με έκπληξη ότι ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί». Εκτοτε, όλες οι εξετάσεις δείχνουν ότι ο νεαρός, ο οποίος σήμερα είναι φοιτητής, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και είναι απολύτως υγιής. Ο νεαρός προσκυνητής επισκέπτεται πολύ τακτικά το Μοναστήρι, προκειμένου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στην Παναγία για το θαύμα που άλλαξε την πορεία της ζωής του.

Εξίσου συγκλονιστικό είναι το δεύτερο περιστατικό που αφηγείται ο π. Ιωσήφ: «Είχε επισκεφτεί ομάδα Κυπρίων το Μοναστήρι και τη στιγμή που προσκυνούσαν την εικόνα της Παναγίας, είδαν ότι η εικόνα δάκρυζε. Την επομένη έγινε δυσάρεστο συμβάν στην Κύπρο που στοίχισε την ζωή αρκετών ανθρώπων.

Η ομάδα των προσκυνητών από την Κύπρο θεώρησαν ως θαύμα της Παναγίας την εικόνα που δάκρυσε και επανήλθαν στο Μοναστήρι, προκειμένου να προσκυνήσουν την χάρη της». Το συγκεκριμένο γεγονός έγινε ευρέως γνωστό στη μεγαλόνησο, καθώς μεγάλο Κυπριακό κανάλι έκανε αφιέρωμα στο Μοναστήρι, ενώ πολυάριθμοι Κύπριοι καταγράφονται μεταξύ των προσκυνητών της θερινής περιόδου.
«Ο κόσμος έρχεται με πολύ πίστη, για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας και ζητήσει τη βοήθειά της. Ο κόσμος υποφέρει, έχει πολλά προβλήματα και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην Παναγία» όπως υπογραμμίζει ο π. Ιωσήφ.

Στο μεταξύ, σημαντικό είναι το φιλανθρωπικό έργο που αναπτύσσει η Μονή της Ευαγγελίστριας, αγκαλιάζοντας 23 άπορες οικογένειες του νησιού, αλλά και κάθε άπορο που έχει ανάγκη βοήθειας.
«Η Παναγία, σημειώνει ο ηγούμενος της Μονής, βοηθάει και από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες των πιστών και των Σκιαθιτών. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούμε να έχουμε έσοδα αρκετά, προκειμένου να συνδράμουμε άπορες οικογένειες, ορφανά παιδιά και όποιον ακόμη ζητήσει τη βοήθειά μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου