ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρόστιμα σε συλλέκτες που «αδειάζουν» τα Λαλάρια

πρόστιμα-σε-συλλέκτες-που-αδειάζουν-384993

Πολλοί είναι οι λουόμενοι και οι επισκέπτες που φεύγοντας από τη διάσημη παραλία Λαλάρια της Σκιάθου παίρνουν μαζί τους και κάποια από τα εντυπωσιακά, άσπρα βότσαλα, που έκαναν την συγκεκριμένη παραλία του νησιού ονομαστή σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένοι τα μαζεύουν και «ντύνουν» με αυτά τις αυλές τους και άλλοι τα ζωγραφίζουν και τα πουλούν, ενώ οι ξένοι τουρίστες τα παίρνουν ως αναμνηστικά. Οι γεωλόγοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει ξανά η παραλία από τα χαρακτηριστικά άσπρα και πανέμορφα αυτά βότσαλα.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την παραλία, το Λιμεναρχείο Σκιάθου εξέδωσε απαγόρευση συλλογής βότσαλων και πρόστιμα 400 – 1.000 ευρώ, σε όσους αποψιλώνουν την περιοχή, ενώ σχετική ανακοίνωση είναι αναρτημένη σε σημείο της παραλίας, μετά από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Επίσης, ανάλογα ενημερωτικά σημειώματα υπάρχουν διαθέσιμα μέσα στα τουριστικά σκάφη που κάνουν δρομολόγια προς την παραλία.

«Το τοπίο έχει αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Το καλοκαίρι η παραλία αδειάζει από βότσαλα, όλοι έρχονται πρώτα για να μαζέψουν πέτρες και μετά να απολαύσουν το τοπίο. Αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί», δήλωσε εκ μέρους του συλλόγου «Η Σκιάθος», ο Θοδωρής Τζούμας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την απόφαση, την οποία έχει υπογράψει ο Λιμενάρχης Σκιάθου, υποπλοίαρχος, Νικόλαος Κατσάμπας, όσοι εντοπιστούν να έχουν μαζί τους άσπρα βότσαλα από τα Λαλάρια, θα υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπονται από το Νόμο, ενώ επιπλέον θα τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.

H μοναδικής ομορφιάς παραλία Λαλάρια βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Σκιάθου, σε ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο, χωρίς οδική πρόσβαση και θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας μας, με τα μεγάλα βότσαλα να την κάνουν μοναδική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου