ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνώς γνωστή η Ευαγγελίστρια Σκιάθου

διεθνώς-γνωστή-η-ευαγγελίστρια-σκιάθ-388978

Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες υπολογίζεται ότι έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής την ενδιαφέρουσα έκθεση που λειτουργεί στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ντόπιων, Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Η εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της έκθεσης, η οποία αναδεικνύει με τον πιο άμεσο τρόπο, μέσω της δύναμης της εικόνας, τη Σκιάθο του ’60 και στιγμιότυπα άλλων εποχών, αποδεικνύει τη διαχρονική αξία της.

Ο Βρετανός φωτογράφος, Wolf Suschitzky, ο οποίος απαθανάτισε τα νοσταλγικά στιγμιότυπα που παρουσιάζονται σε ασπρόμαυρο φόντο, ταξίδεψε στη χώρα μας, τη δεκαετία του ’60, καταγράφοντας το ταξίδι του σε σαράντα και πλέον ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δημιουργούν νοσταλγικά στιγμιότυπα στο θεατή.

Ο διακεκριμένος φωτογράφος βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του την χώρα μας, τις παραδόσεις και τις ασχολίες των κατοίκων. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν συνεπώς, τόσο μια καταγραφή, όσο και μια νοσταλγική απεικόνιση μιας ξεχασμένης Ελλάδας.

Η παραπάνω έκθεση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και τη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μέλος του ίδιου Συλλόγου, η Υβόν Λιούπη, η οποία είναι Αγγλίδα ζωγράφος, επισκέφτηκε τον Wolf Suschitzky, προσφέροντάς του εκ μέρους του Συλλόγου, βότανα της Σκιάθου, βιβλίο του Παπαδιαμάντη και ευχαριστήρια επιστολή.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συγκίνησε ιδιαίτερα τον αειθαλή φωτογράφο, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ναυτικού Μουσείου της Σκιάθου, δώρισε φωτογραφία του ’60, τυπωμένη στο Λονδίνο, η οποία απεικονίζει το ναυπηγείο του Τζουβελέκη στην Σίφερι.

Οι φωτογραφίες από τη Σκιάθο κυριαρχούν στην έκθεση. Απεικονίζουν πρόσωπα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, αγροτικές σκηνές, και γιορτές που συνοδεύουν γάμους και βαφτίσια. Η γνωριμία του Suschitzky με το ζωγράφο John Craxton θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στην Υδρα, στο αρχοντικό του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, όπου και θα φωτογραφήσει τους δύο καλλιτέχνες. Την έκθεση συμπληρώνουν τα τοπία της Ακρόπολης, την οποία ο Suschitzky αποτυπώνει με θαυμασμό εκμεταλλευόμενος το έντονο φως και τις ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις που δημιουργεί.

Η έκθεση του φωτογράφου, αφού παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, ταξίδεψε στη Σκιάθο, στο μουσείο του Μοναστηριού της Παναγίας της Ευαγγελίστριας.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, της Βαγγελίστρας σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι κτισμένο κάτω από την Καραφλυτζανάκα, την υψηλότερη κορυφή της Σκιάθου και δίπλα στις πηγές του ρέματος του Λεχωνιού. Αποτελεί τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, ενώ το Μουσείο της Μονής, όπου παρουσιάζεται η έκθεση, προσφέρει πολύτιμα στοιχεία της νεότερης ιστορίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου