ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Φόβοι για ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Σκιάθου

φόβοι-για-ακυρώσεις-πτήσεων-στο-αεροδ-447262

Τουρ οπερέιτορς εκτιμούν ότι θα προκύψει πρόβλημα εάν σημειωθούν μαζικές ακυρώσεις

Εντονη είναι η ανησυχία των τουριστικών πρακτόρων των νησιών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι θα σημειωθούν ενδεχομένως ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, σε περίπτωση κατά την οποία σημειωθούν μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος, όπως δείχνουν οι προγραμματισμένες πτήσεις που πραγματοποιούνται κανονικά χωρίς προβλήματα, αλλά υπάρχει διάχυτη ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Οι τουριστικοί πράκτορες και των τριών νησιών έχουν αναπτύξει ευρύ πεδίο διαλόγου με το εξωτερικό, απαντώντας καθησυχαστικά στα δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που δέχονται από τουρίστες που έχουν πραγματοποιήσει κρατήσεις και ζητούν πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αερολιμενάρχης Σκιάθου, Ηλίας Πετράκης, υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, διότι η εικόνα που υπάρχει σε επίπεδο αεροπορικής κίνησης, δεν εμπεριέχει καμία ένδειξη ακυρώσεων. Οι προγραμματισμένες πτήσεις πραγματοποιούνται κανονικά και το γεγονός ότι οι ξένοι τουρίστες μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ, σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα «εκτός εάν εξελιχθούν τελείως διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με αυτά που συζητούμε αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης.

Οι τουριστικοί πράκτορες διατηρούν, την ίδια στιγμή, την ψυχραιμία τους, ενημερώνοντας τους συνεργάτες αλλά και τους πελάτες τους στο εξωτερικό, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για τους αλλοδαπούς τουρίστες που βρίσκονται ή επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο επί σειρά ετών, αναφέρει από την πλευρά του ότι «υπάρχει μια αβεβαιότητα, η οποία αν συνεχιστεί δύο εβδομάδες ακόμη και μείνουν οι τράπεζες κλειστές, σαφώς θα έχουμε ακυρώσεις πτήσεων. Θα καταστραφεί ένα κομμάτι της τουριστικής οικονομίας μέσα στη σεζόν». Στο σημείο αυτό ίδιος επιχειρηματίας υπογραμμίζει ότι «δεν είχαμε ξαφνικές αναχωρήσεις, οι κρατήσεις έρχονται με αργό ρυθμό, αλλά έχουμε ορισμένες μεμονωμένες ακυρώσεις, οι οποίες δεν συνηθίζονταν τέτοια εποχή». Οι μεμονωμένες ακυρώσεις, που ξεκίνησαν τον τελευταίο μήνα, προέρχονται από χώρες του εξωτερικού και «αν συνεχιστούν, θα υπάρξει πρόβλημα» εξηγεί ο κ. Ευσταθίου.

Ο Γιάννης Γιολδάσης, ξενοδόχος από τη Σκόπελο κάνει λόγο για ακυρώσεις από την Ελληνική αγορά, οι οποίες οδηγούν στη σκέψη ότι η φετινή παρουσία των Ελλήνων τουριστών θα είναι ιδιαίτερα μικρή στα νησιά. Την ίδια στιγμή οι μεμονωμένες ακυρώσεις εγείρουν σκέψεις προβληματισμού και ανησυχίας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιολδάσης «εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, ενδεχομένως οι τουρ οπερέιτορς θα αναγκαστούν να μειώσουν πτήσεις. Κανείς δεν διασφαλίζει ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επέλθει συμφωνία, οικονομική σταθερότητα και ηρεμία». Παράλληλα ο ίδιος σημειώνει ότι στην περίπτωση που ενταθεί η απροθυμία των ξένων να κάνουν κρατήσεις, θα υπάρξουν ακυρώσεις και θα μετατοπιστούν ενδεχομένως προς άλλες κατευθύνσεις οι ξένοι τουρίστες.

Ο travel agent Κώστας Ευσταθίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αλόννησο, τονίζει από την πλευρά του ότι «δεν έχουμε ακόμη μαζικές, αλλά μεμονωμένες ακυρώσεις και είμαστε σε αναμονή. Εκτίμησή μου είναι, προσθέτει ο ίδιος, ότι αν υπάρξουν μαζικές ακυρώσεις τότε και οι τουρ οπερέιτορς θα ακυρώσουν αναγκαστικά κάποιες πτήσεις. Αυτό που απευχόμαστε είναι να μη γίνουν μαζικές ακυρώσεις. Αυτό θα το δούμε, τονίζει ο ίδιος, τις επόμενες μέρες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα τώρα» σημειώνει ο κ. Ευσταθίου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι εάν δεν σημειωθούν αναταραχές, θα ξεπεραστεί το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου