ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Με 35 σκάφη στις Σποράδες

με-35-σκάφη-στις-σποράδες-468014

Πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος ιστιοπλοϊκός αγώνας για 26η χρονιά

Με τη συμμετοχή 35 σκαφών από 13 ομίλους όλης της χώρας (από το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκίδα την Καβάλα, τη Λάρισα, την περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού) καθώς και με τη συμμετοχή δύο σκαφών από τη Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος ιστιοπλοϊκός αγώνας Βορείων Σποράδων που διοργάνωσε και φέτος -για 26η χρονιά- ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Βόλου Ανοικτής Θαλάσσης.

Αφετηρία και βάση του αγώνα ήταν για μια ακόμη χρονιά η φιλόξενη Σκόπελος, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε ιστιοπλοϊκό κέντρο με τη φιλοξενία μεγάλων ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας είναι ενταγμένος στο καλεντάρι της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και αποτελεί την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του ΙΟΒΑΘ και μία από τις σπουδαιότερες για τους εκτός Σαρωνικού ομίλους.

Αγωνιζόμενα σκάφη, συνοδευτικά σκάφη και σκάφη Επιτροπών, επιτροπές, κυβερνήτες, πληρώματα και φίλοι, 300 άτομα περίπου έφτασαν την Παρασκευή 29 Μαΐου στη Σκόπελο για τη συγκέντρωση κυβερνητών.

Η εκκίνηση της πρώτης ημέρας που περιλάμβανε δύο ιστιοδρομίες, δόθηκε στις 10.00΄00΄΄ το πρωί του Σαββάτου έξω απ’ το λιμάνι της Σκοπέλου, με ασθενή βόρειο άνεμο και με κατεύθυνση τη Στενή Βάλα όπου υπήρχε βαθμολογική «πόρτα».

Τα σκάφη διέπλευσαν τις νότιες ακτές της Αλοννήσου και παρά τις ήπιες συνθήκες πέρασαν χωρίς προβλήματα την «πόρτα» στη Στενή Βάλα. Πρώτο πέρασε στις 12.22΄51΄΄το AELLA ακολουθούμενο από το INTEGRALE στις 12.40΄.46΄΄.

Μετά την «Πόρτα» τα σκάφη συνέχιζαν την «ανηφόρα» για την νησίδα «Πελέρισα» στην κυρά Παναγιά την οποία έπρεπε να καβατζάρουν και να επιστρέψουν στη Στενή Βάλα για τον τερματισμό της 2ης ιστιοδρομίας της πρώτης μέρας (απόσταση διαδρομής 31 ναυτικά μίλια). Η ασταθής και μεταβαλλόμενη διεύθυνση του ανέμου απαιτούσε σωστή τακτική και λίγη τύχη. Τελικά, μετά από μεγάλες ανακατατάξεις που προκάλεσαν τα παιχνίδια του ανέμου, τα περισσότερα σκάφη τερμάτισαν αργά το απόγευμα και αγκυροβόλησαν στο πολύβουο λιμανάκι της Στενής Βάλας όπου και διασκέδασαν τα πληρώματα.

Την «κανονιά» όπως ήταν φυσικό, πήρε το γρηγορότερο σκάφος του στόλου το AELLA του Ν.Ο.Α.Θ. Θεσσαλονίκης με κυβερνήτη το Γ. Παπαδόπουλο,. στις 16,08΄31΄΄, ακολουθούμενο από το GRANMA X του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης με κυβερνήτη το Χ. Πριτσούλη στις 18,24΄,28΄΄.Ο αέρας όμως που όσο έπεφτε το βράδυ λιγόστευε, έβγαλε εκτός των χρονικών τους ορίων οκτώ από τα σκάφη του στόλου.

Την Κυριακή, δεύτερη μέρα του αγώνα, λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω εξασθένησης του ανέμου, η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να επιλέξει την εναλλακτική διαδρομή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλο το στόλο να τερματίσει εντός των χρονικών ορίων. Πράγματι, η απόφαση αποδείχθηκε σωστή, καθώς η επικρατούσα ασθενής μπουκαδούρα θα αδικούσε τα πιο αργά σκάφη και θα ταλαιπωρούσε ολόκληρο το στόλο. Ετσι στις 10,50΄.00΄΄δόθηκε η εκκίνηση της 3ης ιστιοδρομίας και τα σκάφη ταξίδεψαν από τη Στενή Βάλα προς την Σκόπελο, διαπλέοντας και πάλι την νότια πλευρά της Αλοννήσου με ελεύθερη πλεύση, χωρίς δηλαδή να έχουν την υποχρέωση να περιπλεύσουν την βραχονησίδα Μπαρκέτα και τις νήσους Αδέλφια.

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με διαδοχικούς θεαματικούς τερματισμούς με «μπαλόνια» στην είσοδο του λιμανιού της Σκοπέλου, με το AELLA και πάλι να παίρνει την «κανονιά». Στις 12.54΄.36΄΄ ακολουθούμενο αυτή τη φορά από το INTEGRALE του Ν.Α.Ο. Καλαμαριάς Θες/νίκης. στις 13.19΄.49΄΄.

Σε αυτή την ιστιοδρομία όλα τα σκάφη κατάφεραν να τερματίσουν με το τελευταίο να καταφθάνει στο λιμάνι της Σκοπέλου στις 17.07΄.12΄΄.

Το αγωνιστικό διήμερο ολοκληρώθηκε με την απονομή των επάθλων το βράδυ της Κυριακής. Στις 21.30 κυβερνήτες, πληρώματα, μέλη επιτροπών, φίλοι των ιστιοπλόων αλλά και πολλοί κάτοικοι της Σκοπέλου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική παραλία του νησιού όπου με τη φροντίδα του Δήμου Σκοπέλου αλλά και των μελών του Ν.Ι.Κ.Ο.Σ. οργανώθηκε μία μικρή γιορτή καθώς και η τελετή απονομής των κυπέλλων στους νικητές, παρουσία του Δημάρχου Χ. Βασιλούδη, του Διοικητή της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. Αρχιπλοιάρχου Α. Πάππου, του Λιμενάρχη Σκιάθου Πλωτάρχη Ν. Κατσάμπα, του Λιμενάρχη Σκοπέλου Πλωτάρχη Γ. Γκάρα, του προέδρου του Ν.Ι.Κ.Ο.Σ. κ. Σκούρα, προέδρων πολλών ομίλων, του προέδρου της Επιτροπής Ενστάσεων κ. Μπένη και πολλών μελών του Ν.Ι.Κ.Ο.Σ.

Η πρόεδρος του Ι.Ο.Β.Α.Θ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κ. Εριφύλη Βαρδάκη στην ομιλία της ευχαρίστησε θερμά όλους τους αγωνιζόμενους που κάθε χρόνο τιμούν με τη συμμετοχή τους τον αγώνα, τα μέλη όλων των Επιτροπών που δούλεψαν ακούραστα πολλές ώρες προκειμένου ο αγώνας να διεξαχθεί άψογα, τον πρόεδρο και τα μέλη του Ν.Ι.Κ.Ο. Σκοπέλου για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση, τον κυβερνήτη του σκάφους Επιτροπής Α. Αλεξίου, το Δήμαρχο Σκοπέλου, τους Λιμενάρχες και το προσωπικό των Λιμεναρχείων των νησιών, τον κ. Γ. Κατσιούρη του Greek trip.gr για την ευγενική χορηγία των εισιτηρίων των μελών των Επιτροπών.

Τόσο ο Ι.Ο.Β.Α.Θ., όσο και οι αγωνιζόμενοι αλλά και οι κάτοικοι της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, ελπίζουν ο αγώνας να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και εύχονται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα εξακολουθήσει να είναι συνδιοργανωτής αλλά και ο Δήμος Σκοπέλου να είναι αρωγός στην προσπάθεια που κάνει ο όμιλος του Βόλου για την εξάπλωση της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης αλλά και για την προβολή και την τόνωση των νησιών των Β. Σποράδων μέσω αυτής.

Εκτός των κυπέλλων στους νικητές του αγώνα, για 4η χρονιά αθλοθετήθηκε και το κύπελλο σχολών. Συμμετείχαν 6 σχολές: HIMERA SAILING Ι.Ο.Β.Α.Θ με κυβερνήτη τον Α. Πλάκα, IPSIPILI – AEGEAS YACHTING Ο.Θ.Α. Καβάλας με κυβερνήτη τον Ε.Σοφίτση, OKYALOS V Ο.Θ.Α. Καβάλας με κυβερνήτη το Δ. Σοφίτση, GRANMA X Ν.Ο. Θεσσαλονίκης με κυβερνήτη τον Χ.ΠΡΙΤΣΟΥΛΗ, BLUE DOG III Ν.Α.Ο. Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, με κυβερνήτη τον Β. Αβραμίδη και AELLA Ν.Ο.Α.Θ. Θεσσαλονίκης με κυβερνήτη τον Γ. Παπαδόπουλο που ήταν και η σχολή που κατέκτησε το κύπελλο.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των νικητών κατά κατηγορία, ήταν τα εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙΙ

1ο FATA MORGANA Κ.ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ι.Ο.Β.Α.Θ

2ο LINA Α. ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Ι.Ο.Χ

3ο SEAWIND Α.ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ – Κ.ΚΑΝΤΙΚΟΣ Ι.Ο.Β.Α.Θ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ

1ο AVANTES Ι. ΑΦΕΝΤΡΑΣ Ν.Ο.Ν.Α

2ο SUERTE Ν.ΚΑΛΟΥΣΗΣ Ι.Ο.Β.Α.Θ.

3ο JE M EN FOUS Κ.ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΟΕΑ-ΝΑΒ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι

1ο AELLA Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Ο.Α.Θ

2ο GRANMA X Χ. ΠΡΙΤΣΟΥΛΗΣ Ν.Ο.Θ.

3ο INTEGRALE Σ.ΖΑΜΠΕΤΟΓΛΟΥ Ν.Α.Ο.Κ.Θ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ OVERALL

1ο AELLA Ν.Ο.Α.Θ.

2ο GRANMA X Ν.Ο.Θ

3ο INTEGRALE Ν.Α.Ο.Κ.Θ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου