ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ιατρική βοήθεια «βάλσαμο» έστω εξ αποστάσεως

ιατρική-βοήθεια-βάλσαμο-έστω-εξ-απο-481554

Εγκαταστάθηκε σύστημα τηλεϊατρικής στο πλαίσιο της μεγάλης αποστολής αλληλεγγύης στην αλόννησο

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για τον τοπικό πληθυσμό της Αλοννήσου το σύστημα τηλεϊατρικής αξίας 18.450 ευρώ, το οποίο εγκαταστάθηκε το προηγούμενο τριήμερο στο πλαίσιο της μεγάλης αποστολής αγάπης και αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Εκπαιδεύτηκαν τρεις νέοι επιστήμονες για τη χρήση του και έτσι μπορούν πλέον οι κάτοικοι της Αλοννήσου να έχουν ιατρική βοήθεια εξ αποστάσεως σε επείγοντα περιστατικά. Ενα πολύ σημαντικό αίτημα των τοπικών φορέων και των κατοίκων υλοποιήθηκε και ως εκ τούτου η Αλόννησος εισέρχεται σε μια νέα τροχιά, που είναι ταυτόσημη με τη βελτίωση της καθημερινότητας του τοπικού πληθυσμού.

Ο απολογισμός της μαραθώνιας εξέτασης των κατοίκων του νησιού είναι απόλυτα θετικός, αν ληφθεί υπόψη ότι με 41 σκάφη του ΜΟΦΣ ταξίδεψαν 226 άτομα, ανάμεσα στα οποία ήταν 36 γιατροί και 15 ειδικοί επιστήμονες για να ανταποκριθούν στα 2.579 αιτήματα των κατοίκων του νησιού.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πραγματοποιήθηκε η ιατρική και εκπαιδευτική αποστολή, αγάπης και αλληλεγγύης «Αλόννησος 2015». Η αποστολή διοργανώθηκε από τον Μακεδονικό Ομιλο Φουσκωτών Σκαφών (ΜΟΦΣ), σε στενή συνεργασία με το Δήμο Αλοννήσου. Συμμετείχαν όμιλοι φουσκωτών σκαφών από την Χαλκίδα – ΕΟΦΣ, και Πάτρα ΠΟΦΣ (με 8 γιατρούς). Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν ο Πρόεδρος Α. Καπαρός και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Τούντας της Ομοσπονδίας ΕΟΜΦΣ.

Τα αποτελέσματα της αποστολής παρουσιάστηκαν σε μία ιδιαίτερα συγκινητική τελετή λήξης στο Δημαρχιακό μέγαρο, από το Δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη και τον Πρόεδρο του ΜΟΦΣ και αρχηγού της αποστολής Θόδωρο Καρτσιώτη, παρουσία 150 περίπου γιατρών, κυβερνητών, πληρωμάτων και του δημοτικού συμβουλίου. Ο Αρχηγός της αποστολής δήλωσε ότι «υπάρχει ένα γεωμετρικό παράδοξο, όταν ένας φάρος φωτίζει 20 μίλια τότε 2 φάροι δεν φωτίζουν 40 μίλια, αλλά πολλά περισσότερα. Στους Φάρους του ΜΟΦΣ και του Δήμου Αλοννήσου, προστέθηκαν οι φάροι των ΕΟΦΣ και ΠΟΦΣ, η αποστολή πήρε νέες διαστάσεις. Σας ευχαριστώ όλους όσους μετείχατε σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Η Αλόννησος δεν μας χρωστά τίποτε, εμείς της χρωστάμε».

Ανακοινώθηκε επίσης η παγίωση της λειτουργίας της οργανωτικής επιτροπής ΜΟΦΣ και Δήμου Αλοννήσου για τη ανάλυψη και άλλων δράσεων στο μέλλον.

Για να ικανοποιηθούν οι 2579 αιτήσεις των κατοίκων της Αλοννήσου, (2171 για ιατρικά ραντεβού και 408 για συμμετοχής σε διαλέξεις) σε 2 μόλις ημέρες, οργανώθηκαν 20 χώροι ιατρικών εξετάσεων (10 χώροι στο Ιατρείο και 10 στο Γυμνάσιο) και λειτουργούσαν ταυτόχρονα 5 γραμματείς (Δήμο, Ιατρείο, Γυμνάσιο, Λιμάνι, Στενή Βάλα) στελεχωμένες με 90 εθελοντές από τον ΜΟΦΣ και την Αλόννησο. Ικανοποιήθηκε το 95 % των αιτημάτων, για τα ραντεβού με τους γιατρούς που ήδη είχαν κλεισθεί και γνωστοποιηθεί στους κατοίκους, με ατομικές ειδοποιήσεις που έλαβαν μέσω του ΚΕΠ Αλοννήσου.

Η ιατρική ομάδα απαρτίστηκε από 36 γιατρούς 19 ειδικοτήτων από Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μεταξύ των οποίων καθηγητές Πανεπιστημίου, διευθυντές κλινικών κ.ά. Ο πυρήνας της ιατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης ήταν γιατροί του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ του άλλου ειδικού ιατρικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν με τα σκάφη: φορητό μικροβιολογικό εργαστήριο, ειδικά όργανα για πνευμονική σπειρομέτρηση και οφθαλμολογικές εξετάσεις, έγχρωμος υπερηχογράφος, κ.τ.λ.

Παράλληλα έγιναν 9 εκπαιδευτικές και ιατρικές διαλέξεις και ένα τετράωρο σεμινάριο ΜΕΤΕΟ για τους κατοίκους του νησιού και για τους εκπαιδευτικούς, με εισηγητές γιατρούς και γνωστούς εκπαιδευτικούς, σχολικούς συμβούλους και πρ. Περιφερειάρχες Εκπαίδευσης.

Οι επισκέπτες συμμετείχαν, σε 12 παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην παλιά Αλόννησο, στη ΜΟΜ και στο Μουσείο Αλοννήσου. Σε ό,τι αφορά τέλος το Γεωργικό τομέα έγινε χημική ανάλυση εδαφικών δειγμάτων από αγρούς της Αλοννήσου και παροχή λιπαντικών συμβουλών στους καλλιεργητές της περιοχής από τον Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου