ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τελευταίο αντίο στον καπετάν – Γιάννη

τελευταίο-αντίο-στον-καπετάν-γιάννη-529029

Οι Σκιαθίτες θρηνούν την απώλεια του 62χρονου καπετάνιου Γιάννη Πασχάλη

Ιδιαίτερα αγαπητός ήταν στην κοινωνία της Σκιάθου, αλλά και ευρύτερα, ο καπετάν Γιάννης Πασχάλης, ο οποίος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι αργά προχθές το απόγευμα σε ηλικία 62 ετών, μετά από γενναία μάχη με την επάρατο.

Με δάκρυα στα μάτια τον αποχαιρέτησαν χθες το απόγευμα οι οικείοι, συγγενείς και φίλοι, απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στον, κατάμεστο από κόσμο, ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Ο εκλιπών, ο οποίος κατέλιπε σύζυγο και δύο παιδιά, προέρχονταν από διακεκριμένη οικογένεια καπεταναίων, γεννήθηκε στη Σκιάθο και εξέδωσε το πρώτο του ναυτικό φυλλάδιο σε ηλικία 8 ετών, για να εργαστεί στα καΐκια του πατέρα του Νικόλαου Πασχάλη. Στην επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε ως δόκιμος στα φορτηγά του Εμπειρίκου το 1972 και έπιασε δουλειά για πρώτη φορά στο πλοίο «Ευγενία Σ. Εμπειρίκου», στο οποίο λίγο αργότερα συνέχισε ως Ανθυποπλοίαρχος.

Ως καπετάνιος εργάστηκε το 1980, σε ένα καραβάκι, το «Βόρειες Σποράδες», το οποίο εκτελούσε δρομολόγια στα νησιά των Β. Σποράδων, ενώ τελευταία ήταν πλοίαρχος στο πλοίο «Διαγόρας» της Blue Star Ferries, που εκτελούσε δρομολόγια από Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Γιάννης Πασχάλης έχαιρε εκτίμησης από την κοινωνία της Σκιάθου, και όχι μόνο, ενώ όλοι θυμούνται με συγκίνηση το χαμόγελο και την καλοσύνη που τον διέκριναν.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, Γιάννης Παρίσης, ο οποίος συνδέονταν με φιλικούς δεσμούς με τον εκλιπόντα, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τον χαρακτηρίζει ως «τον καλύτερο άνθρωπο και τον καλύτερο καπετάνιο της ακτοπλοΐας» για να προσθέσει ότι «ήταν αναγνωρίσιμος εντός και εκτός Σκιάθου και όλοι τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν».

Ανάλογες σκέψεις διατυπώνει ο δημοτικός σύμβουλος Φώτης Κοφινάς, ο οποίος αναφέρει ότι «ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια στον Αη Γιαννάκη, διατηρώντας τη φιλία μας μέχρι σήμερα. Ηταν ο καλύτερος άνθρωπος, από οικογένεια καπεταναίων, με ήθος και κύρος. Ενας άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε τη θάλασσα σωστά, σεμνά και ταπεινά. Είναι μεγάλη απώλεια για τη Σκιάθο ο θάνατός του».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου