ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μοχλός ανάπτυξης τα τοπικά προϊόντα στα νησιά

μοχλός-ανάπτυξης-τα-τοπικά-προϊόντα-σ-532356

Ενημερωτικές πρωτοβουλίες με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις Βόρειες Σποράδες

Ενισχύεται ολοένα και περισσότερο ο κύκλος των δράσεων και ενημερωτικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση των τοπικών χαρακτηριστικών και των προϊόντων που παράγει το κάθε νησί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι εκδηλώσεις επιμορφωτικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις 7, 8, 9 και 17, 18, 19 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, στο χώρο του Ξενία και του Ορφέα της Σκοπέλου.

Η προώθηση του τουρισμού μέσα από τα τοπικά προϊόντα, η γαστρονομία, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η ένταξη των τοπικών προϊόντων στην εστίαση και στο πρωινό των ξενοδοχείων, σε συνάρτηση με την τοπική δημιουργία, τη χειροτεχνία και τον πολιτισμό, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Βασικός στόχος των νέων δράσεων που αναπτύσσονται, είναι η προώθηση και προβολή, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και διεθνώς, των επιμέρους χαρακτηριστικών, που μπορούν να καταστήσουν δημοφιλή τουριστικό προορισμό το κάθε νησί.

Οι παραπάνω δράσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε νησιού και αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας (ΤΟΠΣΑ) που υλοποιείται στα νησιά τα δύο τελευταία χρόνια, με συντονιστή φορέα

την Ενωση Ξενοδόχων Σκοπέλου και τη συμμετοχή των νησιωτικών Δήμων, των Ενώσεων Ξενοδόχων, του ΚΕΚ Δυναμική, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των Ενώσεων Γυναικών Σκιάθου και Αλοννήσου. Βασικοί αποδέκτες του παραπάνω προγράμματος είναι οι άνεργοι, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και κατ’ επέκταση όλοι οι επαγγελματίες, φορείς και κάτοικοι των νησιών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η υπεύθυνη του προγράμματος Ρίτα Σπανούλη, υπογραμμίζει ότι «η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η τοπική ανάπτυξη. Δηλαδή ότι γίνεται στον τόπο να μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά και να προσελκύει τουρισμό. Παράλληλα όμως, μπορεί να λειτουργήσει και επιχειρηματικά, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας».

Στη Σκόπελο, για παράδειγμα, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και τα μέλη της θεατρικής ομάδας που δημιουργήθηκε από τον Τάκη Μόσχο, ο οποίος μετά από μια μακρά διαδρομή στην Αθήνα, προσφέρει τις γνώσεις και το μεράκι του στο νησί. Η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα συγκαταλέγεται στα τοπικά προϊόντα του νησιού και αποτελεί τμήμα μιας προσπάθειας που αξίζει να υποστηριχθεί και να μακροημερεύσει.

Η υπεύθυνη του προγράμματος υπογραμμίζει ότι ανάλογες δράσεις αναπτύσσονται και στα τρία νησιά και περιλαμβάνουν συναντήσεις με φορείς και ομάδες πολιτών, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη πάνω σε νέες βάσεις, με κύριο κριτήριο την εντοπιότητα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου