ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διαδικτυακή προβολή τοπωνυμίων

διαδικτυακή-προβολή-τοπωνυμίων-538392

Πρωτοβουλία ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Σκιάθου

Τα τοπωνύμια της Σκιάθου, στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αναδεικνύονται μέσα από τη συνεργασία της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Τα τοπωνύμια αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας, τα οποία είναι άρρηκτα δεμένα με την ιστορία του κάθε τόπου, με αυτή την αρχή και με στόχο την ανάδειξη και διατήρησή τους, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», ανταποκρίθηκε στην πρόταση της κυρίας Γεωργίας Φαρίνου-Μαλαματάρη, Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, που αφορούσε στη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός ψηφιακού χάρτη με τα 238 τοπωνύμια, όπως αυτά αναφέρονται στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ο ψηφιακός χάρτης https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zMr2mW2DqjMA.ksKaLXq3Zsro πρόκειται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, και με σύνδεση στις ιστοσελίδες του «Σπίτι – Μουσείου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Τα τοπωνύμια αυτά, έχουν τη δική τους φωνή και αφηγούνται τη μακρόχρονη ιστορία της Σκιάθου. Οι ονομασίες αυτών των τόπων, προέρχονται από τη διαμόρφωση του τοπίου (ρέμα Αγαλλιανούς, Κακόρεμα, Καμίνι, Κεφάλα), της θέσης του και τη χρήση του από τους κατοίκους (Αλώνι, Μύλος, Μποστάνια, Ταρσανάς), από κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα, από φυτά ή δέντρα που φύτρωναν ή καλλιεργούνταν σ’ αυτόν τον τόπο (Αμπελάκια, Ρόγγια, Μυγδαλιά), από παραδόσεις ή συμβάντα τοπικά (Το νησί της Ουρανίτσας, της Κοκκώνας το σπίτι), από υπάρχοντα ερείπια (Πρυί, Κάστρο), μνημεία και εκκλησίες (Ευαγγελίστρια, Αγία Αναστασά, Αγιος Παντελεήμων, Μνημούρια).

Η ακριβής ερμηνεία ενός τοπωνυμίου είναι μεγάλο ζήτημα, εξαιτίας του γεγονότος ότι μέσα στο χρόνο, οι λέξεις αυτές έχουν παραφραστεί, από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα να μην είναι κανείς σίγουρος για την αρχική τους προέλευση.

Την ομάδα εργασίας απαρτίζουν οι: Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, σύλληψη ιδέας, Κίμων Παπαδημητρίου, χαρτογραφική τεκμηρίωση τοπωνυμίων, Νίκος Ακρίβος, Αθηνά Παπαγεωργίου, υπόδειξη θέσεων τοπωνυμίων, Celine Monnier, Νίκος Πασχάλης, Παναγιώτης Τασιόπουλος, Θοδωρής Τζούμας, φωτογραφίες τοπωνυμίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου