ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ομιλία για τον αρχαιότερο φορητό υπολογιστή

ομιλία-για-τον-αρχαιότερο-φορητό-υπολ-540422

Από τον καθηγητή Ξενοφώντα Μουσά για το μηχανισμό των Αντικυθήρων

Παρουσία αρκετών Σκιαθιτών πραγματοποιήθηκε η ομιλία του καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφώντα Μουσά, με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ο πρώτος υπολογιστής, επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», στις 26 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου, «Μπούρτζι», του Δήμου Σκιάθου.

Ο ομιλητής ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της διεθνούς ομάδας, στην οποία είναι μέλος, και η οποία συγκροτήθηκε πρόσφατα για την εξ αρχής μελέτη του Μηχανισμού, έχοντας ως εφόδια τις προγενέστερες μελέτες αλλά και τη μοναδική βοήθεια των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες υπόσχονται -και έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν- θεαματικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, παρουσίασε μια ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του μαθηματικού Διονυσίου Κριάρη και απάντησε στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Οπως επεσήμανε ο ίδιος «ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, είναι ο αρχαιότερος, πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ηλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Αρη, του Δία και του Κρόνου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου