ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πλανοδιακή ιατρική σε Σκιάθο-Πήλιο

πλανοδιακή-ιατρική-σε-σκιάθο-πήλιο-547602

Ερχονται για διακοπές και εποχική απασχόληση

Τα κενά στην παροχή υπηρεσιών υγείας, κυρίως σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, καλύπτουν παροδικά ιατροί που έρχονται τη θερινή περίοδο για διακοπές σε Σκιάθο ή Ανατολικό Πήλιο και λειτουργούν εποχικά ιατρεία, σε συνεργασία κυρίως με ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Αλλοι ιατροί γενικής ιατρικής, φέρεται να εξετάζουν ασθενείς σε χώρους των εξοχικών κατοικιών που διαθέτουν ή νοικιάζουν στο Ανατολικό Πήλιο.

Αλλοι, στη Σκιάθο, ακόμη και πλαστικός χειρουργός, κάνουν ιατρείο στο νησί συγκεκριμένες ημέρες, επιστρέφουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, γενικά στην περιοχή λειτουργίας των ιατρείων τους και επανέρχονται στη Μαγνησία.

Ο παλιός νόμος 1565/39 που απαγόρευε την πλανοδιακή άσκηση ιατρικής στο άρθρο 14 και προσδιόριζε «Τακτικαί περιηγήσεις προς παροχήν ιατρικής συνδρομής» έχει αλλάξει με τον ν.3919/2011 (Υπ. Υγείας Λοβέρδος) και επέφερε «Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων.

Με το ισχύον σήμερα δίκαιο, έχει δικαίωμα ο γιατρός να ανοίξει δύο ή περισσότερα στην περιφέρεια αρμοδιότητας άλλου Ιατρικού Συλλόγου, έχει τη δυνατότητα να διατηρεί περισσότερα του ενός ιατρεία ακόμη και εντός της αρμοδιότητας του ίδιου Ιατρικού Συλλόγου.

Προκειμένου ένας γιατρός να μεταβεί σε άλλον Ιατρικό Σύλλογο για εγκατάσταση και εκεί θα πρέπει να κάνει αναγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο και να δηλώσει για ποια Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρόκειται, λ.χ. ατομικό ιατρείο, συστέγαση με άλλο ιατρείο. Επίσης, προκειμένου να διενεργήσει χειρουργική επέμβαση ή οποιαδήποτε άλλη επεμβατική διαδικασία σε ασθενή άλλου Ιατρικού Συλλόγου, θα πρέπει να υπάρχει αναγγελία προς τον Ιατρικό Σύλλογο στα τοπικά όρια της αρμοδιότητας του οποίου θα χειρουργήσει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, σε ψήφισμα της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης ζητάει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των διατάξεων «απελευθέρωσης» του ιατρικού επαγγέλματος και των νόμων που επιτρέπουν την πλανοδιακή ιατρική.

«Είμαστε αντίθετοι, τονίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμης, σε τέτοιες πρακτικές που ο καθένας, χωρίς να αναγγέλλει τη λειτουργία ιατρείου στη γεωγραφική περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας, προχωράει σε ιατρικές πράξεις. Εκτός από τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας κ.α., μας ενδιαφέρει η τήρηση όλων των προβλεπόμενων προϋποθέσεων για την ασφαλή άσκηση ιατρικής και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες. Έχουμε περίπτωση επιβολής προστίμου 70.000 ευρώ σε ιατρείο στις Κυκλάδες που λειτουργούσε εποχικά και γενικά κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας. Κι εμείς θα ελέγξουμε όλες τις περιπτώσεις με την εμφάνιση πλανοδιακής ιατρικής στη Μαγνησία».

Μια άλλη διάσταση δίνει ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημ. Πρεβεζάνος, ιατρός με μακρά διαδρομή στο χώρο. «Τα ιατρεία που έχουν ανοίξει στη Σκιάθο από ιατρούς άλλων Συλλόγων και λειτουργούν τη θερινή περίοδο, απευθύνονται κυρίως σε επισκέπτες ή ξένους τουρίστες, μέσω πρακτορείων. Ο Δήμος δεν έχει εμπλοκή στη διαδικασία αδειοδότησης ή ελέγχου των χώρων που λειτουργούν ως ιατρεία, ούτε ποιοτικό έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να κάνει. Αυτά είναι θέματα άλλων φορέων, όπως και ο φορολογικός έλεγχος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πακέτα ταξιδιωτικών προσφορών, παρέχονται και ιατρικές υπηρεσίες, σε συνεννόηση με συγκεκριμένους ιατρούς. Καθώς μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς είναι αλλοδαποί, ασφαλισμένοι σε χώρες της Ε.Ε. με υγιές δημόσιο σύστημα περίθαλψης ή σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, πλανόδιοι ιατροί συνταγογραφούν χωρίς περιορισμούς, χρεώνουν εργαστηριακές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις (αξονικές, μαγνητικές κ.α.).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου