ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανάδειξη μεταβυζαντινού μνημείου στη Γλώσσα

ανάδειξη-μεταβυζαντινού-μνημείου-στ-552725

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών

Εργασίες αποκατάστασης ενός σημαντικού μνημείου της περιοχής μας, της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Γλώσσας Σκοπέλου, θα υλοποιηθούν άμεσα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013», με συνολικό προϋπολογισμό 200.000 ευρώ.

Οι εργασίες που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου, υλοποιούνται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και επιβλέπουσες τη Ρέα Γεωργίου, αρχιτέκτονα και την Αννα Γιαλούρη, αρχαιολόγο, με στόχο να ανακτήσει την παλιά του όψη το σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο.

Ο κύκλος των σωτήριων παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν, περιλαμβάνουν τη συντήρηση και αποκατάσταση του καθολικού, της βόρειας πτέρυγας των κελιών, του οστεοφυλακίου και του περιβόλου. Προβλέπεται, επίσης, η καθαίρεση των επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά του καθολικού, ο βαθύς καθαρισμός των αρμών και αρμολόγημα των όψεων, η κατασκευή νέων πατητών επιχρισμάτων, η αντικατάσταση της υπάρχουσας επικάλυψης της στέγης του καθολικού από σχιστόπλακες και η ανακατασκευή νέας, παράλληλα με την αντικατάσταση των κουφωμάτων.

Στους υπόγειους χώρους της πτέρυγας των κελιών προβλέπονται, αντίστοιχα, εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των δαπέδων. Ο περίβολος πρόκειται να στερεωθεί με βαθύ αρμολόγημα εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ προβλέπονται παράλληλα τοπικές συμπληρώσεις, λιθοσυρραφές και ανακτήσεις σε τμήματα που είναι υπό κατάρρευση. Τέλος, το κτίσμα του οστεοφυλακίου θα στερεωθεί και θα αποκατασταθεί η θολωτή επικάλυψή του.

Η μονή βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ. από τη γλώσσα Σκοπέλου, μέσα σε δασωμένη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Ιδρύθηκε πιθανότατα το 1672, εκτιμάται ότι άκμασε στις αρχές του 18ου αιώνα όταν αυξήθηκε αρκετά ο αριθμός των μοναχών με αποτέλεσμα το 1707 να γίνει σταυροπηγιακή μονή με σιγίλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Γ’. Πρόκειται για μικρό μοναστηριακό συγκρότημα, τειχισμένο με ψηλό λιθόκτιστο περίβολο, το οποίο αποτελείται από το καθολικό και τη βόρεια πτέρυγα των κελιών, η οποία αποτελεί επίσης τμήμα του περιβόλου. Υπήρχε και νότια πτέρυγα κελιών, η οποία, ωστόσο, δεν διατηρείται. Το σύνολο των κτισμάτων της μονής χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό και γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το συγκεκριμένο μνημείο, προκειμένου να διαφυλαχθεί από τη φθορά του χρόνου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου