ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προστασία μνημείων της Σκιάθου

προστασία-μνημείων-της-σκιάθου-557183

Ομάδα εργασίας συστάθηκε από το ΤΕΕ Μαγνησίας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Η αναγκαιότητα της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σκιάθου και των Βορείων Σποράδων, σε συνάρτηση με το έργο που ανέλαβε η ειδική επιτροπή που συστήθηκε με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Μαγνησίας, υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο.

Η εκδήλωση με τίτλο «Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Σκιάθου» που πραγματοποιήθηκε το περασμένο το Σάββατο 18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου, «Μπούρτζι», του Δήμου Σκιάθου, είναι καρπός πολύμηνης συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας MONUMENTA και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Μιλώντας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ο πρόεδρος Θοδωρής Τζούμας επεσήμανε «την ανάγκη της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σκιάθου, ως υποχρέωση και ευθύνη που κάθε κληρονομιά δημιουργεί στις επόμενες γενιές, αφού καταγράφει την ταυτότητα του νησιού κουβαλώντας σιωπηλά τη γνώση της καταγωγής μας».

Στο χαιρετισμό του, εκ μέρους του Δημάρχου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, Θεοδόσης Παρίσης, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός πλαισίου προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς δηλώνοντας πως ο Δήμος θα πρέπει να σταθεί αρωγός στη σημαντική πρωτοβουλία του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ.

Στη συνέχεια στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα δήλωσε: «Στόχος της ομάδας εργασίας είναι αρχικά η πρόταση ενός θεσμικού πλαισίου με κανονιστικούς όρους, έπειτα από μια αναγνώριση του χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των κύριων οικισμών των Βορείων Σποράδων. Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δόμησης βασίζεται στο επιχείρημα ότι η ποιότητα του οικιστικού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ στον τομέα του Τουρισμού -που κυρίαρχα απασχολεί την τοπική κοινωνία- προσδίδει την υπεραξία για να ανταπεξέλθουν πλέον στα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις του τουριστικού προϊόντος».

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Καλέργης, αρχιτέκτονας και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, αναφέρθηκε στη σύσταση του πλαισίου προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Βορείων Σποράδων, μέσα από το ερευνητικό έργο της ομάδας, παρουσίασε τη φυσιογνωμία της Αρχιτεκτονικής της Σκιάθου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, την τυπολογία των κτιρίων και την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου προστασίας της.

Η ομάδα εργασίας εργάζεται εθελοντικά για τη σύσταση του πλαισίου και αποτελείται από τους: Δημήτρη Καλέργη, Γιώργο Διαμαντόπουλο ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, τη Μελίνα Παναγιωτίδη και την Κατερίνα Σάχου.

Στην ομιλία της η Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, αρχιτέκτονας και μέλος της οργάνωσης MONUMENTA, επεσήμανε το ρόλο των πολιτών στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, κυρίως μέσα από τη δράση της MONUMENTA αλλά και άλλων φορέων. Τονίζοντας πως η εμπειρία και τα παραδείγματα δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν πια λόγο για τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι η συμβολή τους έχει καθορίσει σε πολλές περιπτώσεις θετικά την τύχη τους. Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, όπου οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς του κοινού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου