ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καμπανάκι για τα Κέντρα Υγείας από τις Κ.Ο.Β. Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου

καμπανάκι-για-τα-κέντρα-υγείας-από-τις-653312

Παρέμβαση «καμπανάκι» για τις υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται στα Κέντρα Υγείας των Βορείων Σποράδων με αφορμή τις τραγικές ελλείψεις που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με ρεπορτάζ έκαναν οι οργανώσεις του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι έχουν δημιουργηθεί «άκρως επικίνδυνες και δραματικές καταστάσεις για τα λαϊκά στρώματα των Βορείων Σποράδων».

Σύμφωνα με τις Κ.Ο.Β., οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ψαράδες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η μητέρα και το παιδί, οι συνταξιούχοι και οι χρόνιοι πάσχοντες να στερούνται γιατρούς, εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμη και στοιχειώδεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον τόπο της κατοικίας τους.

Αποτυπώνοντας μάλιστα την κατάσταση μετά από καταγραφή που έγινε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς διαπιστώθηκε ότι:

  • Στη Σκιάθο βάσει του οργανογράμματος υπάρχουν μόνο δύο γιατροί γενικής ιατρικής αντί των τεσσάρων, έλλειψη οδοντιάτρου, υπάρχουν δύο αγροτικοί γιατροί έναντι των τεσσάρων, υπάρχει έλλειψη ακτινολόγου, επόπτη δημόσιας υγείας και στα πληρώματα υπάρχει μόνο ένας αντί των πέντε και αυτός με σύμβαση έως τέλος Ιούνη. Μια νοσηλεύτρια αντί των τριών.
  • Στη Σκόπελο υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός, τρεις αγροτικοί γιατροί εκ των οποίων ο ένας καλύπτει την Αλόννησο και οι δύο πρόκειται να φύγουν. Υπάρχει ένας ακτινολόγος που δεν αντικαθίσταται όταν απουσιάζει.
    • Δεν καλύπτονται τα μακροχρόνια κενά που προκύπτουν στο νοσηλευτικό προσωπικό από άδειες κύησης λοχείας και ανατροφής τέκνων.
    • Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι σε άσχημη κατάσταση μιας και είναι χωρίς συντήρηση 4-5 χρόνια.
    • Δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ επίσης δεν λειτουργούν τα ιατρεία ειδικοτήτων με γιατρούς από το Νοσοκομείο Βόλου.
  • Στην Αλόννησο δεν υπάρχει καθόλου γιατρός γενικής ιατρικής, δεν υπάρχει νοσηλεύτρια και το υπάρχον ακτινολογικό μηχάνημα απαγορεύεται ο χειρισμός του λόγω έλλειψης αδείας.

Με δεδομένο ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν περικοπεί δραματικά -ιδιαίτερα τον χειμώνα- η διακομιδή επειγόντων περιστατικών πρόχειρη στην κυριολεξία δημιουργούνται όροι, που μπορεί να οδηγήσουν ανθρώπους στο θάνατο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου