ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δυναμικό άνοιγμα της Αλοννήσου στην Αγγλική αγορά

δυναμικό-άνοιγμα-της-αλοννήσου-στην-α-654356

Mε ατού το καταδυτικό πάρκο

Οι φυσικές ομορφιές και τα ατού της Αλοννήσου θα πρωταγωνιστήσουν στην ειδική εκδήλωση – αφιέρωμα στο νησί, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου. Η στοχευμένη αυτή ενέργεια πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Αλοννήσου, σε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο και στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Αγγλία.

Το νησί θα εκπροσωπήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Κώστας Ευσταθίου. Η παραπάνω πρωτοβουλία υλοποιείται για πρώτη φορά, ενώ στόχος των διοργανωτών είναι να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι τουριστικοί δεσμοί με τη Βρετανική αγορά, με δεδομένη την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων από την Αγγλία, στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης, ο δήμαρχος Αλοννήσου θα παρουσιάσει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο που θα δημιουργηθεί στον ενάλιο χώρο της Περιστέρας, μέσω του πολύ φιλόδοξου σχεδίου που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι ο καταδυτικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε εκατομμύρια λάτρεις του βυθού από όλο τον κόσμο και γι’ αυτό το λόγο, εκτιμάται ότι τα υποβρύχια μουσεία που θα δημιουργηθούν, θα δώσουν ένα επιπλέον αβαντάζ και νέες προοπτικές στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Πρόκειται για μια στοχευμένη ενέργεια, που ξεφεύγει από την πεπατημένη των εκθέσεων, με στόχο να παρουσιαστεί το νησί σε επιλεγμένο κοινό. Η παραπάνω ενέργεια υλοποιείται παράλληλα με την συμμετοχή της Αλοννήσου σε εκθέσεις του εξωτερικού, στο πλαίσιο του υπάρχοντος σχεδιασμού, με στόχο πάντα την ενίσχυση του εισερχόμενου τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε το Ιανουάριο του 2015 χαρακτηρίζονται ως επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι οι: περιοχή ναυαγίου Περιστέρας (Αλόννησος), περιοχή «Κίκυνθος» Δυτικού Παγασητικού, ναυάγιο «Τηλέγραφος» περιοχής Σούρπης και θέση «Άκρα Γλάρος» Δυτικού Παγασητικού. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν ως «υποβρύχια μουσεία».

Το Κλασικό ναυάγιο της Νήσου Περιστέρας, είναι ένα από τα σημαντικότερα κλασικά ναυάγια που έχουν ερευνηθεί ποτέ, λόγω κυρίως του μεγέθους του, που άλλαξε με την ανακάλυψή του, την αντίληψη για το μέγεθος των πλοίων που μπορούσαν να ναυπηγηθούν εκείνη την εποχή.

Τα Βυζαντινά ναυάγια της Περιστέρας αποτελούν κατ’ ουσία μία συγκέντρωση τριών ουσιαστικά ναυαγίων στην δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας στο βόρειο άκρο του όρμου Βασιλικού, που φέρουν παρόμοιο φορτίο (αμφορείς 12-13ου αιώνα) και έχουν βυθιστεί σε μια εξαιρετικά υπήνεμη θέση της περιοχής. Τα δύο βυζαντινά ναυάγια βρίσκονται σε βάθος 50-58μ. με χιλιάδες αμφορείς το καθένα και απέχουν μεταξύ τους περίπου 5 μ. και σε απόσταση 120 μ. περίπου. Σε παρόμοιο με αυτά βάθος 57μ., βρίσκεται το τρίτο βυζαντινό ναυάγιο το οποίο έχει διαρραγεί και αποτελείται από δύο ξεχωριστούς σχεδόν όγκους αμφορέων.

Οι παραπάνω σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών φίλων του καταδυτικού τουρισμού, γεγονός που θα αποφέρει τα ανάλογα οφέλη στην περιοχή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου