ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οριοθέτηση σημαντικού υγροβιότοπου

οριοθέτηση-σημαντικού-υγροβιότοπου-731231

Πρωτοβουλίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Σκιάθου για την αισθητική αναβάθμιση του νησιού

Η οριοθέτηση του υγροβιότοπου του Αγίου Γεωργίου, η ανανέωση του δάσους των Κουκουναριών, ο πολλαπλασιασμός των πνευμόνων πρασίνου και οι δράσεις καθαρισμού διαφόρων περιοχών, εντάσσονται στις προτεραιότητες των επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Σκιάθου.

«Στόχος μας είναι να οριοθετήσουμε τη λίμνη του Αγίου Γεωργίου, η οποία είναι η μοναδική λίμνη που δεν είναι οριοθετημένη. Εχουμε έρθει σε επαφή με το Κέντρο υγροτόπων – βιοτόπων που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ενημερωθήκαμε για την διαδικασία που απαιτείται, προκειμένου να γίνουν οι μελέτες της οριοθέτησης» όπως αναφέρει ο Ιωάννης Σταματάς, πρόεδρος της επιτροπής. Παράλληλα θα γίνει η σχετική εισήγηση στο Δήμο Σκιάθου, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες υλοποίησης του στόχου.

Στους βασικούς στόχους της ίδιας επιτροπής, είναι, όπως προαναφέρθηκε, η ανανέωση του δάσους των Κουκουναριών με την ανάλογη δενδροφύτευση, αλλά και η υλοποίηση ανάλογων πρωτοβουλιών στον κεντρικό οικιστικό πυρήνα του νησιού.

Εχουν ήδη εντοπιστεί τα σημεία που χρήζουν δενδροφύτευσης, όπως η Παπαδιαμάντη, οι κεντρικές πλατείες των ενοριών του νησιού, το Μπούρτζι, το παλιό, αλλά και το καινούργιο λιμάνι.

Η δενδροφύτευση αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, ενώ σύμφωνα με το πλάνο, στο παλιό και το καινούργιο λιμάνι θα φυτευτούν καναδέζικα πλατάνια, τα οποία είναι ανθεκτικά, στην Παπαδιαμάντη μουριές, κουτσουπιές και σφενδάμια και στο Μπούρτζι, αντίστοιχα, πεύκα.

Η διαδικασία αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος του νησιού θα συνδυαστεί με αντίστοιχες ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία του νησιού. Μέλος της επιτροπής βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολείων, προκειμένου να προγραμματιστούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το περιβάλλον, οι οποίες θα ευαισθητοποιήσουν τα νεώτερα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Σημαντική θέση στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος κατέχουν, στο μεταξύ, οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού. «Πρόθεσή μας είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο, να διοργανώσουμε μέρες καθαρισμού διαφόρων σημείων του νησιού, μια αμμουδιά ή κάποιο αρχαιολογικό χώρο ή δάσος, αντίστοιχα, καθιστώντας ευρύτερα γνωστή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στους κατοίκους του νησιού, προκειμένου να συνδράμουν την εθελοντική προσπάθεια» επισημαίνει ο κ. Σταματάς.

Παράλληλα, η Επιτροπή περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Επιτροπή πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού, θα διοργανώσουν διαγωνισμό για την ανάδειξη του ωραιότερου σπιτιού και καταστήματος του νησιού.

Βασικός στόχος και κύριο μέλημα της ίδιας επιτροπής είναι «να βελτιωθεί ο περιβάλλων χώρος» όπως σημειώνει ο κ. Σταματάς, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «πρέπει να οριοθετηθεί και να προστατευτεί ο υγροβιότοπος του Αγίου Γεωργίου, διότι είναι ο μοναδικός που δεν έχει οριοθετηθεί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους στη Σκιάθο».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου