ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Έσωσαν νεογέννητο φωκάκι στη Σκόπελο

έσωσαν-νεογέννητο-φωκάκι-στη-σκόπελο-7140

Ειδικό πρόγραμμα περίθαλψης με την καθοδήγηση καθηγήτριας του ΑΠΘ

Σε εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης βρίσκεται η μικρή φώκια που εντοπίστηκε πρόσφατα σε ακτή της Σκοπέλου και η κατάστασή της παρακολουθείται διαρκώς από ειδικούς, έως ότου σταθεροποιηθεί.

Το απόγευμα του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου, η Ομάδα Διάσωσης της MOm ενημερώθηκε από την κα Νίκη Λεμονή, μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ, για μία νεογέννητη θηλυκή ορφανή φώκια στην παραλία Βελανιό της Σκοπέλου.

Η μικρή φώκια βρέθηκε από τον Ανδρέα Αγγελόπουλο, κάτοικο Σκοπέλου, που ενημέρωσε άμεσα την κτηνίατρο του νησιού, κα Λεμονή, η οποία εξέτασε αρχικά το ζώο.

Από τη συνολική κατάσταση της εικόνας του ζώου εκτιμάται ότι η μικρή φώκια είχε μείνει μόνη, χωρίς τη μητέρα της, για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία εβδομάδα πριν, είχε βρεθεί στην ίδια παραλία νεκρή μία ενήλικη μεσογειακή φώκια, η οποία από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι πιθανότατα ήταν η μητέρα της μικρής φώκιας.

Λαμβάνοντας υπόψη το επείγον της κατάστασης, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στήθηκε η επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς του ζώου με τη συνδρομή του Λιμεναρχείου Σκοπέλου. Η μικρή φώκια βρίσκεται πλέον στην Αθήνα στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για τη μεσογειακή φώκια της MOm, στον ειδικά διαμορφωμένο ανεξάρτητο χώρο που έχει δημιουργήσει και παραχωρήσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Αφού δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στη νεογέννητη φώκια, πραγματοποιήθηκαν κτηνιατρικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι το ζώο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, όντας αφυδατωμένο και με συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Η μικρή φώκια είναι περίπου 15 ημερών και ζυγίζει 13 κιλά.

Ηδη το ζώο έχει ξεκινήσει το εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νατάσσας Κομνηνού, καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες ημέρες της περίθαλψης του ζώου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και η κατάστασή του θα παρακολουθείται συνεχώς μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Οι υπεύθυνοι της MOm διατυπώνουν θερμές ευχαριστίες στον Ανδρέα Αγγελόπουλο, τη Νίκη Λεμονή, τον Αρίωνα και το Δίκτυο Εθελοντών Κτηνιάτρων, το Νοσοκομείο Ζώων στο Πικέρμι, καθώς και τις λιμενικές αρχές της Σκοπέλου, για την υποστήριξη και τη συνεισφορά τους στη διάσωση της μικρής φώκιας.

Σχετικά άρθρα:

Η μικρή φώκια Μονάχους – Μονάχους που ξετρέλανε τη Σκόπελο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου