ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αύξηση ξένων τουριστών

αύξηση-ξένων-τουριστών-23586

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία σημειώθηκαν 141.766 αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου

Εμφανής είναι η αύξηση στο συνολικό αριθμό των ξένων τουριστών που ταξίδεψαν στη διάρκεια της φετινής σεζόν στα νησιά και πιστοποιείται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου της Σκιάθου, που κάνουν λόγο για 141.766 επισκέπτες. Το σύνολο της αντίστοιχης περσινής σεζόν ήταν 119.300 επισκέπτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών της θερινής περιόδου είναι Αγγλοι, οι οποίοι προτιμούν σταθερά τις Βόρειες Σποράδες για τις διακοπές τους. Τα φετινά δεδομένα κάνουν λόγο για 71.200 επισκέπτες, έναντι 60.211 την αντίστοιχη περσινή σεζόν.

Ανοδική τάση εμφανίζουν παράλληλα οι τουρίστες που προέρχονται από την Ιταλία, καθώς φέτος καταγράφηκαν 17.624 αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα, έναντι 14.856 πέρυσι. Εντυπωσιακή είναι παράλληλα η προτίμηση και των Γερμανών τουριστών στα νησιά, η οποία μεταφράζεται σε 3.024 επισκέπτες φέτος, ενώ πέρυσι ο συνολικός αριθμός ήταν 2.266 τουρίστες.

Οι Σκανδιναβικές χώρες διεκδικούν επίσης σημαντικό μερίδιο από τη συνολική κίνηση των ξένων τουριστών προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων και είναι ενδεικτική στο σημείο αυτό η αριθμητική αύξηση των Δανών τουριστών, που ανήλθαν φέτος σε 6.135, έναντι 5.775 πέρυσι.

Ομοίως και οι Νορβηγοί σημείωσαν αύξηση και η αντιστοιχία είναι 9.338 φέτος, έναντι 9.253 πέρυσι. Ανάλογη δυναμική παρουσιάζει, την ίδια στιγμή η Ρώσικη αγορά, δεδομένου ότι φέτος ταξίδεψαν 1.840 Ρώσοι στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ πέρυσι μόλις 825.

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι επαφές των επαγγελματιών με τους τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού, ενόψει της νέας χρονιάς, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. «Είναι εμφανής η αυξητική τάση από την Αγγλική αγορά για την επόμενη χρονιά, η οποία σύμφωνα με τις προκρατήσεις κυμαίνεται πάνω από 20% και οφείλεται στη σταθερότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Αν η πολιτική σταθερότητα καταρρεύσει, θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα» επισημαίνει ο Αλέκος Ευσταθίου, τουριστικός πράκτορας της Σκιάθου.

Την ίδια στιγμή, βασικό ζητούμενο των ξενοδόχων είναι η έναρξη ελεύθερων πτήσεων, από διάφορες χώρες του εξωτερικού. «Ελεύθερες πτήσεις σημαίνει ότι θα υπάρχουν αεροπλάνα που θα φέρνουν κόσμο ανεξάρτητα και όχι κατ’ ανάγκη μέσω πρακτορείου. Κατά συνέπεια οι επιβάτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν και ξενοδοχείο, αλλά μόνο πτήση, επιλέγοντας στη συνέχεια το κατάλυμα της επιλογής τους» εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Θωμάς Κουκουλάκης.

Σημαντικό αβαντάζ των ελεύθερων πτήσεων είναι «η ευκολία στον τουρίστα να επιλέγει όποιο κατάλυμα θέλει, και όχι αυτά που του προτείνουν τα γραφεία, και φθηνότερα εισιτήρια» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκιάθου.

Ελεύθερες πτήσεις μπορούν να υπάρξουν από Σκανδιναβία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία και ήδη διερευνώνται οι προοπτικές και για τη Σκιάθο, αλλά και τα νησιά των Βορείων Σποράδων κατ’ επέκταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου