ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Βολ πλανέ… οχημάτων

βολ-πλανέ-οχημάτων-74138

Εξαιρετικά δύσκολη η επιβίβαση σε πλοίο όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Αλόννησο

Βίντεο με «ιπτάμενα» οχήματα, στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν σε πλοίο, στο λιμάνι της Αλλονήσου κάνει το γύρο του διαδικτύου. Ο δυνατός άνεμος καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιβίβαση στο πλοίο, ενώ ορισμένα οχήματα επιχειρούν βολ πλανέ, κάνοντας εντυπωσιακή είσοδο, σύμφωνα με το βίντεο που καταγράφηκε πρόσφατα.

Σε αρκετές επίσης, περιπτώσεις, το πλοίο δεν προσεγγίζει καθόλου το λιμάνι της Αλοννήσου, αλλά κάνει επιτόπου στροφή, όταν πνέουν ισχυροί νοτιοανατολικοί ή βορειοανατολικοί, αντίστοιχα, άνεμοι. «Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτοφανές, αλλά επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα, κυρίως στη διάρκεια του χειμώνα» όπως αναφέρει στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, έχουν γίνει πλέον αντιληπτές και γι’ αυτό το λόγο διατυπώθηκε, εξάλλου, η πρόταση δημιουργίας ενός νέου, ασφαλούς λιμανιού στην περιοχή Σπαρτίνες, το οποίο θα είναι υπήνεμο και απολύτως προφυλαγμένο από το μέτωπο των θυελλωδών ανέμων, που αποκόπτουν το νησί από τη χερσαία Μαγνησία.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μεταφερθούν όλες οι εμπορικές και επιβατικές δραστηριότητες στις Σπαρτίνες, προκειμένου να αποσυμφορηθεί, παράλληλα, το λιμάνι του Πατητηρίου από μεγάλο όγκο οχημάτων και να αποτελέσει χώρο ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών στο μέλλον.

Η διαδικασία εκπόνησης των μελετών προχωράει με σταθερά βήματα, και εκτιμάται ότι το έργο θα είναι ώριμο προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το κόστος επισκευής του υπάρχοντος λιμανιού είναι απαγορευτικό, καθώς υπολογίζεται στο ποσό των 16 εκ ευρώ περίπου, ενώ το κόστος δημιουργίας εμπορικού λιμανιού στις Σπαρτίνες, δεν θα υπερβεί, αντίστοιχα, τα 9 εκατομμύρια.

«Ευελπιστούμε στο νέο προϋπολογισμό του 2015 να ενταχθούν όλες οι μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και της οριστικής» όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αλοννήσου, καθιστώντας σαφές ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το έργο θα είναι ώριμο, προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Η παραπάνω παρέμβαση θα αποσυμφορήσει την περιοχή του Πατητηρίου από τον μεγάλο όγκο των οχημάτων, κυρίως στη διάρκεια της θερινής περιόδου, ενώ στο σχέδιο κατασκευής του νέου λιμανιού, καταγράφεται και η δημιουργία οδικής πρόσβασης, ανάλογων προδιαγραφών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου