ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρωτοβουλίες ανάδειξης μνημείων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος»

πρωτοβουλίες-ανάδειξης-μνημείων-από-75017

Πλούσιος είναι ο απολογισμός δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μεταξύ των σημαντικών προτεραιοτήτων του συλλόγου είναι η σύνταξη των μελετών συντήρησης της Μονής Εικονίστριας, μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών από την Μητρόπολη Χαλκίδος και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι μελέτες βρίσκονται στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και αναμένεται η έγκρισή τους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο. Ο Σύλλογος είχε συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό μετά από αίτημα προς τα μέλη του.

Σημαντική είναι παράλληλα η συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν σωστικές επεμβάσεις στη Μονή Εικονίστριας, (στερέωση του υποστρώματος και της ζωγραφικής επιφάνειας των φορητών εικόνων του τέμπλου της Μονής Εικονίστριας και ενδεικτικός καθαρισμός των αγιογραφιών του ιερού της Μονής Ευαγγελισμού.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου επιτεύχθηκε η κήρυξη του νοτίου τμήματος του Κοιμητηρίου της Σκιάθου ως «Ιστορικός Τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού(ΦΕΚ 357/9-10-2013), καθώς και η ένταξη του Κοιμητηρίου της Σκιάθου στο Ευρωπαϊκό δίκτυο – Cemeteries Route Κοιμητήρια – μνημεία. Η κήρυξη βασίστηκε, σημειωτέον, στην επιστημονική μελέτη της Ιστορικού – Αρχαιολόγου κας Συραϊνώς Κορωνιού -Διονυσίου.

Ο ίδιος σύλλογος έκανε τις αναγκαίες ενέργειες για την αναστήλωση του φάρου της νησίδας Ρέπι του 1912, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης στο πλαίσιο των ενεργειών για την προστασία και ανάδειξη του παλιού καλντεριμιού του οικιστικού ιστού, ο Σύλλογος έχει εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ενώ αναμένεται η κήρυξή του από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Παράλληλα συνέδραμε οικονομικά στην αναστήλωση της εκκλησίας Παναγία Ντουμάν, (μετα-βυζαντινό μνημείο), ενώ με πρωτοβουλία και δαπάνη του Συλλόγου αναστηλώθηκαν οι πιο ιστορικές πηγές της Σκιάθου, η πηγή του Προφήτη Ηλία, του 1904 και η πηγή στη θέση Πρυί, που χρονολογείται το 1936.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου