ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά ~ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

αναγκαία-τα-αντιπλημμυρικά-επειγον-α-102219

Προσπάθειες διευθέτησης των προβλημάτων που προκλήθηκαν σε Σκιάθο και Σκόπελο

Σε φάση αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην αγροτική οδοποιία και σε διάφορα σημεία της Σκιάθου και της Σκοπέλου, μετά την προχθεσινή καταρρακτώδη βροχή, βρίσκονται τα συνεργεία των δύο δήμων, με τα αντιπλημμυρικά έργα να βρίσκονται στην πρώτη θέση της ατζέντας των αιρετών.

Κοινή πεποίθηση των αιρετών των νησιωτικών δήμων είναι ότι πρέπει να καταστεί άμεσα δυνατή η αντιπλημμυρική θωράκιση των νησιών, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της προχθεσινής θεομηνίας και επαναλαμβάνονται σε κάθε παρόμοια περίσταση.

Στο Δήμο Σκιάθου, ειδικότερα, τα μηχανήματα κινούνται στους αγροτικούς δρόμους, αποκαθιστώντας τα «ορύγματα» που δημιούργησε η προχθεσινή δυνατή νεροποντή, και καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση σε διάφορα σημεία. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Κώστας Γιαννίτσης «απομακρύναμε τα φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν λόγω της δυνατής βροχόπτωσης στον επαρχιακό δρόμο, στον Τρούλο και το Σκληθρί, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, ενώ παράλληλα τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται σε αγροτικούς δρόμους, στις περιοχές Πούντα, Παράδεισος, Φτελιά, Κατσαρού, Αχλαδιές και στον Κολιό. Οι εργασίες αποκατάστασης των αγροτικών δρόμων, προσθέτει ο ίδιος, αναμένεται να διαρκέσουν μια και πλέον εβδομάδα».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραμένει το κοινό αίτημα για διευθέτηση του πολύ μεγάλου υδάτινου όγκου του περιφερειακού που καταλήγει στην Παπαδιαμάντη, δημιουργώντας ένα ορμητικό ποτάμι κάθε φορά που βρέχει καταρρακτωδώς. Στόχος των επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου είναι να διευθετηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο έκανε για μια ακόμη φορά αισθητή την παρουσία του στη διάρκεια της έντονης προχθεσινής βροχόπτωσης.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για οικονομικά και διοικητικά θέματα, Ηλίας Σταμέλος, υπογραμμίζει ότι έχει αποσταλεί προ δεκαημέρου περίπου έγγραφο και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, σχετικά με τα προβλήματα που χρειάζονται διευθέτηση, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών έργων, όσο και στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού. «Αντιπλημμυρικά έργα είναι αναγκαία στην περιοχή του Τρούλου, στον επαρχιακό δρόμο Σκιάθου – Κουκουναριών χρειάζονται τοιχία αντιστήριξης, τα οποία επίσης εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, ενώ το μεγάλο θέμα που προέκυψε είναι ποια λύση θα βρεθεί για τα νερά του περιφερειακού, τα οποία καταλήγουν στην Παπαδιαμάντη» επισημαίνει ο κ. Σταμέλος και προσθέτει ότι «είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο, το υπάρχον δίκτυο ομβρίων να απορροφήσει το μεγάλο όγκο του νερού».

Στο πλαίσιο αυτό θα υποβληθούν οι αντίστοιχες προτάσεις στην Περιφέρεια, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, με τη συνδρομή μιας ομάδας εθελοντών, οι οποίοι είναι γνώστες του αντικειμένου. «Απευθυνθήκαμε στους κατάλληλους ανθρώπους, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, και να διοχετεύεται πλέον μικρότερος όγκος νερού στην Παπαδιαμάντη» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Σκιάθου.

Στη Σκόπελο

Προβλήματα δημιουργήθηκαν, εξάλλου και στη γειτονική Σκόπελο, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και πτώση φερτών υλικών σε αγροτικές περιοχές, καθώς επίσης στη Γλώσσα και τη Σκόπελο. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν επίσης σε ορισμένα σημεία στον Στάφυλο και τον Αγνώντα, ενώ σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ήταν άμεση η παρέμβαση των συνεργείων του δήμου.

Εντονο είναι παράλληλα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγροτική οδοποιία, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Μιχάλης Τριανταφύλλου «βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή και καταβάλλουμε προσπάθειες, προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της πολύ έντονης βροχόπτωσης».

Παράλληλα ο κ. Τριανταφύλλου υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως στο Νέο Κλήμα, αλλά και στη Σκόπελο και το δημοτικό διαμέρισμα Γλώσσας». Τα έργα θα γίνουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ενώ έχει ήδη αποσταλεί σχετικό έγγραφο στους αρμοδίους και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, για την υλοποίηση του στόχου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου