ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κίνδυνος αποδεκατισμού σχολείων στα νησιά των Βορείων Σποράδων

κίνδυνος-αποδεκατισμού-σχολείων-στα-104693

Αδειες άνευ αποδοχών λαμβάνουν καθηγητές που δεν μπορούν να πάρουν απόσπαση στη χερσαία Μαγνησία

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μένει εκτός αίθουσας διδασκαλίας. Ζει χωρίς το μισθό της εκπαιδευτικού, με όσα κερδίζει για το προς το ζην ο σύζυγός της και με αρκετή βοήθεια από την οικογένειά της. Η οργανική της θέση ανήκει σε Γυμνάσιο των Βορείων Σποράδων. Η ίδια όμως είχε να επιλέξει μεταξύ του μισθού της στο νησιωτικό σχολείο και μεταξύ του μωρού της που θα μεγάλωνε μακριά της. Εδωσε προτεραιότητα στο σπλάχνο της και επί τρία χρόνια κάνει χρήση άδειας άνευ αποδοχών. Τα αιτήματα για απόσπασή της στη χερσαία Μαγνησία, έχουν πέσει στο κενό…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι άδειες άνευ αποδοχών από εκπαιδευτικούς που στερούνται της δυνατότητας να πάρουν απόσπαση από τα νησιά στο Βόλο, τείνουν να γίνουν μαζικές και τα σχολεία της νησιωτικής περιφέρειας να αποδεκατιστούν από διδακτικό προσωπικό. Καθηγητές νιώθουν όμηροι στα σχολεία των νησιών και έχουν φθάσει πλέον στα όρια της απόγνωσης.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, «οι εκπαιδευτικοί των νησιών δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν απόσπαση, με τα μόρια απόσπασής τους, μέσω του ΚΥΣΔΕ, παρά μόνο μέσω του ΠΥΣΔΕ. Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται από άλλα ΠΥΣΔΕ είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να τοποθετηθούν στη Β Περιοχή, εφόσον δεν το επιθυμούν, επειδή, όχι μόνο αναιρείται ο κοινωνικός χαρακτήρας των αποσπάσεων αλλά καθίσταται μάλλον τιμωρητικός. Η παραπάνω εξαίρεση, των αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΔΕ, από την τοποθέτησή τους σε λειτουργικά κενά που θα προκύψουν μέσα από την διαδικασία των τοποθετήσεων των αποσπασμένων, καθιστά την Β Περιοχή, Περιοχή υπό ειδικό καθεστώς και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν εκεί, ουσιαστικά, στερούνται του δικαιώματός τους να διεκδικήσουν και να πάρουν απόσπαση στην Α Περιοχή Μαγνησίας. Δηλαδή γι’ αυτούς παύει να ισχύει η συνταγματική αρχή της ισονομίας των πολιτών».

Χθες, εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, είχαν συνάντηση με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκη.

Οπως έγινε γνωστό για να γίνουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών, θα πρέπει να βγουν τα λειτουργικά κενά στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέχρι σήμερα όμως, μια εβδομάδα μετά την έναρξη των σχολείων, τα κενά δεν έχουν βγει. Αυτό φρενάρει και τις αιτήσεις αποσπάσεων καθηγητών ιδίως εκείνων που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν σημαντικούς οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους για να ζητήσουν απόσπαση από τα νησιά σε σχολεία της χερσαίας Μαγνησίας.

«Το ΠΥΣΔΕ θα πρέπει να συνεδριάσει και να βγάλει τα λειτουργικά κενά στα Γυμνάσια και Λύκεια, προκειμένου στη συνέχεια, οι καθηγητές να μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις απόσπασης. Ολες οι αιτήσεις από τα νησιά και από τη χερσαία Μαγνησία θα πρέπει να συνεξεταστούν και να ικανοποιηθούν με βάση τη νομοθεσία για την κάλυψη των κενών. Στη συνέχεια, τα κενά που θα παρουσιαστούν στα νησιά, να καλυφθούν με αναπληρωτές», ανέφερε το μέλος της ΕΛΜΕ, Διαλεχτή Τσιτούμη.

Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κενά στα Γυμνάσια και Λύκεια υπάρχουν στις ειδικότητες των φυσικών, μαθηματικών και γεωπόνων, ενώ πρόσφατα προέκυψαν και κενά φιλολόγων μεταξύ των οποίων και στα νησιά.

Τμήματα κατεύθυνσης

Στην ίδια συνάντηση με τον κ. Δοδοντσάκη, η ΕΛΜΕ ζήτησε να εγκριθούν όλα τα τμήματα κατεύθυνσης στα Λύκεια, ακόμη και τα ολιγομελή. «Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να παρακολουθήσει την κατεύθυνση που επιθυμεί, στο σχολείο που έχει εγγραφεί. Το πρόβλημα άλλωστε αφορά μόνο τη θετική κατεύθυνση και συγκεκριμένα σε δύο μαθήματα», σχολίασε η κ. Τσιτούμη.

Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, καθηγητές και γονείς, πρόκειται να παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έναρξη των σχολικών μαθημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου