ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υποστελέχωση των νησιών ~ ΚΟΙΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

υποστελέχωση-των-νησιών-κοινο-αιτημα-121416

Οι Δήμοι λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας

Εντονότατο προβληματισμό δημιουργεί στους αιρετούς των νησιωτικών περιοχών η έλλειψη προσωπικού, η οποία είναι εμφανής κυρίως τα τελευταία χρόνια, διότι έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις και κατά συνέπεια δεν αντικαθίστανται όσοι υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Αν συνυπολογιστεί σε όλα τα παραπάνω η ενδοδημοτική κινητικότητα, είναι εμφανές ότι οι εναπομείναντες υπάλληλοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη διεκπεραίωση του έργου που έχουν αναλάβει. Την ίδια στιγμή, παράλληλα, το ίδιο θέμα απασχολεί εντονότατα και τους αιρετούς, οι οποίοι θα καταβάλλουν, όπως επισημαίνουν, κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στις προτεραιότητες του δημάρχου Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνου είναι η διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος, δεδομένου ότι ο Δήμος, που συμμετείχε στο πρόγραμμα κινητικότητας, στελεχώνεται από 70 συνολικά υπαλλήλους αυτή τη στιγμή, με την υπηρεσία καθαριότητας, έναν τομέα νευραλγικής σημασίας, να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο μεταφράζεται σε τέσσερις μόλις εργάτες καθαριότητας για όλο το νησί.

Στην παρούσα ο μεγάλος όγκος εργασίας αντιμετωπίζεται εκ των ενόντων, με τους υπάρχοντες υπαλλήλους, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πρεβεζάνος «προσπαθούμε με τους εναπομείναντες υπαλλήλους του Δήμου να κάνουμε τις ανάλογες χρεώσεις σε αντικείμενα, για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο το οποίο μας έχει εμπιστευτεί ο κόσμος». Παράλληλα, ο δήμαρχος Σκιάθου εκτιμά ότι οι εποχιακοί υπάλληλοι, με πεντάμηνη ή οχτάμηνη σύμβαση, θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, στο βαθμό του δυνατού και θα επιδιωχθεί, κατά συνέπεια, η συμμετοχή του Δήμου σε ανάλογα προγράμματα απασχόλησης.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στη γειτονική Σκόπελο, όπου 54 συνολικά υπάλληλοι στελεχώνουν το Δήμο, ενώ βάσει οργανογράμματος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιοι. Ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης χαρακτηρίζει «τελείως υποστελεχωμένο» το Δήμο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τρία άτομα συμμετείχαν στο πρόγραμμα κινητικότητας και αρκετοί έχουν παράλληλα συνταξιοδοτηθεί, τόσο διοικητικοί, όσο και υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας».

Οι δεκαπέντε συνολικά εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας, μόνιμοι και εποχιακοί, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του νησιού, και ως εκ τούτου, δίνεται άμεση προτεραιότητα στην πρόσληψη προσωπικού. Ο κ. Βασιλούδης καθιστά σαφές ότι «έχουμε πάρει απόφαση να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για πρόσληψη προσωπικού με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, αφού πρώτα λάβουμε σχετική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Ανάλογο πρόβλημα σημειώνεται και στο Δήμο Αλοννήσου, όπου βάσει του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο συνολικός προβλεπόμενος αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων είναι 34, ενώ την παρούσα χρονική στιγμή καλύπτονται μόνο οι 16 θέσεις. Παράλληλα πέντε υπάλληλοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα κινητικότητας και ως εκ τούτου είναι προφανή τα προβλήματα που δημιουργούνται. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αλοννήσου κ. Αγγελος Αργυρίου, «πρώτη προτεραιότητα και στόχος μας είναι η καλύτερη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, για να λυθούν ορισμένα βασικά ζητήματα και να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία του δήμου με το υπάρχον προσωπικό και στη συνέχεια θα συναντηθούμε με τους αρμόδιους φορείς, για να απαιτήσουμε την καλύτερη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου