ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλούσια δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»

πλούσια-δράση-του-πολιτιστικού-συλλό-127519

Πλήθος δράσεων από τα μέλη του Συλλόγου για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον άνθρωπο

Πλούσια η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» για την περίοδο Αύγουστος 2013 – Αύγουστος 2014, όπως αποτυπώνεται στη λεπτομερή έκθεση που παρουσιάστηκε στην τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου.

Περί τις 58 συνολικά δράσεις (22 για τον πολιτισμό, 20 για το περιβάλλον και 16 για τον άνθρωπο), 48 συνεργασίες με φορείς, υπηρεσίες και συλλόγους, 188 επιστολές και 200 δημοσιεύσεις σε τοπικής και εθνικής εμβέλειας μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι σε αριθμούς η πλούσια δράση του συλλόγου.

Από τις δράσεις που ξεχωρίζουν αυτή της εξασφάλισης δωρεάς πυροσβεστικού οχήματος με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού, αλλά και η πρωτοβουλία μεσολάβησης στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την ένταξη 53 οικογενειών του νησιού στο πρόγραμμα υποστήριξης, με αποτέλεσμα κάθε μήνα να λαμβάνουν μηνιαίο δέμα βάρους 35 κιλών για να καλύπτονται βασικές ανάγκες. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 28 τόνοι τροφίμων σε άπορες οικογένειες.

Συγκεκριμένα, στον τομέα του Πολιτισμού, ο Σύλλογος, συνέβαλλε μεταξύ άλλων στις εξής δράσεις:

  • Ολοκληρώθηκε η σύνταξη των µελετών συντήρησης της Μονής Εικονίστριας, ένα πολύ σηµαντικό βήµα για τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.
  • Αναστυλώθηκαν οι πηγές στη θέση Πρυί.
  • Εγιναν δράσεις στο πλαίσιο της ανάδειξης και προστασία του Κοιμητηρίου ως ιστορικού τόπου.
  • Εγινε παρέμβαση για την αποκατάσταση των ιστορικών μονοπατιών του νησιού.
  • Κατατέθηκε αίτημα προς το Δήμο για την αποκατάσταση του πέτρινου τοίχου και του λιθόστρωτου στο παλιό λιμάνι.
  • Υπάρχει συνεργασία με το ΤΕΕ για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομικής της Σκιάθου.
  • Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συμπόσιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
  • Υποστηρίχθηκε η διοργάνωση της συναυλίας«Κιθαρωδία» του Αντώνη Μιτζέλου.
  • Γίνονται προσπάθειες για τη διοργάνωση του πρώτου αγώνα τριάθλου στις Βόρειες Σποράδες κ.α.

Για το περιβάλλον

  • Εγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση δωρεάς πυροσβεστικού οχήµατος από την οργάνωση «Feuerwehrhilfe International inder Freiwilligen Feuerwehr Lappersdorf» της Γερµανίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήµου Σκιάθου. Ο Σύλλογός δρομολόγησε ενέργειες για τη συγκέντρωση του ποσού, για τη δωρεά του οχήµατος, µετά από ενημέρωση που είχε από τον κ. Ταµπάκη, Δασολόγο του Δήµου Σκιάθου και στη συνέχεια από τον κ. Πέτρο Τσεµπελή, µέλος του Συλλόγου. Πρόκειται για ένα Mercedes Transporter 407 που µπορεί να µεταφέρει 6 άτοµα και η αντλία του έχει δυνατότητα 800 λίτρα το λεπτό, στις 8 ατµόσφαιρες. Σε σχετικά σύντοµο διάστηµα τα µέλη και οι φίλοι του Συλλόγου που είχαν ενηµερωθεί, ανταποκρίθηκαν σε µεγάλο ποσοστό και έτσι συγκεντρώθηκε το απαιτούµενο ποσό ύψους 5.530 ευρώ, που διατέθηκε ως εξής, 3.000 ευρώ µετά από αίτηµά της, έλαβε η µη κερδοσκοπική οργάνωση «Feuerwehrhilfe International inder Freiwilligen Feuerwehr Lappersdorf» ως ενίσχυση για τη δωρεά, 2.070 ευρώ για τα έξοδα µεταφοράς και φιλοξενίας και 460 ευρώ για τα έξοδα εκτελωνισμού του οχήματος. Ο Δήµος Σκιάθου αποδέχθηκε τη δωρεά του Συλλόγου για την κάλυψη των παραπάνω εξόδων µε σχετική απόφαση της Οικονοµικής Επιτροπής του. Την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, στην είσοδο της χερσονησίδας Μπούρτζι, πραγµατοποιήθηκε η τελετή Παράδοσης – παραλαβής του πυροσβεστικού οχήµατος και του πυροσβεστικού και διασωστικού εξοπλισµού.
  • Υπήρξε παρέμβαση για την προστασία των δασών από την παράνομη υλοτομία.
  • Διαμεσολάβησε για την άμεση έναρξη ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Διοργανώθηκαν εθελοντικές δράσεις καθαρισμού.
  • Εγιναν δενδροφυτεύσεις στη θέση Μπανάνα – Κρασσά.
  • Μεσολάβησε στο Δήμο για τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στο νότιο τμήμα της Σκιάθου κ.α.

Για τον άνθρωπο

Τέλος, ο Σύλλογος παρενέβη για την ένταξη 53 άπορων οικογενειών σε πρόγραμμα ενίσχυσης από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για τη διάθεση δωρεάν εισιτηρίων σε 80 οικονομικά αδύναμους από τη HELLENIC SEAWAYS, για την εφαρμογή ειδικής τιμολογιακής πολιτικής από τη ΔΕΥΑΣ σε οικογένειες του νησιού κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου