ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νησιώτικα εδέσματα στο προσκήνιο

νησιώτικα-εδέσματα-στο-προσκήνιο-156996

Φεστιβάλ γεύσεων Βορείων Σποράδων διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Σκιάθο, το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων των νησιών. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, 11.30 – 21.30 στο Μπούρτζι της Σκιάθου, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν δωρεάν εδέσματα της Σκιαθίτικης κουζίνας, τα οποία θα παρασκευάσουν επιτόπου, γνωστοί μάγειροι από τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, με τη συνεργασία μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και συμμετέχουν διοργανωτικά η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, η Ενωση Καταστηματαρχών, Εστιατόρων, Ταβερνών και συναφών Επαγγελμάτων Σκιάθου, ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, μάγειρες και παραγωγοί τοπικών προϊόντων Αλοννήσου και Σκοπέλου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο σεφ Σταύρος Σκάρος, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων, στον οποίο ανήκει η αρχική ιδέα του φεστιβάλ, υπογραμμίζει ότι βασικοί στόχοι είναι «η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί στο εγγύς μέλλον κατάλογος εστιατορίων και ταβερνών, που σερβίρουν τοπικά εδέσματα. Παράλληλος στόχος είναι η ένταξη της τοπικής κουζίνας στην κουζίνα Αιγίου, η οποία είναι ενταγμένη στην Ελληνική και τη Μεσογειακή κουζίνα, η προτροπή και ενίσχυση της ανάπτυξης της παραγωγής των απαραίτητων τοπικών προϊόντων ως συστατικών για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και η ένταξη τοπικών μαγείρων στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 6 Σεπτεμβρίου στις 19.30, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της διοργάνωσης σε ξενοδοχείο της Σκιάθου, όπου θα παραστούν οι μετέχοντες φορείς, οι υποστηρικτές, οι χορηγοί και οι τοπικές αρχές, οι εκπρόσωποι συλλόγων, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και Βουλευτές της περιοχής μας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει μπουφές με τα προβαλλόμενα τοπικά εδέσματα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ομάδα Αρχιμαγείρων θα παρασκευάσουν τοπικά πιάτα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σκιάθου στο Μπούρτζι, ενώ παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα παρουσιάζονται τα τοπικά επιλεγμένα πιάτα και επιλεγμένα προϊόντα και των τριών νησιών. Παράλληλα σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου θα υπάρχει έκθεση πινάκων και εικόνων των εδεσμάτων, της ιστορίας του νησιού, και γενικότερα της Σκιάθου.

Η παρασκευή των εδεσμάτων θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο, στο Μπούρτζι, όπου θα στηθεί κυριολεκτικά κουζίνα για τις ανάγκες της εκδήλωσης, οι πρώτες ύλες θα είναι αμιγώς τοπικές, ενώ στον εσωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου θα πραγματοποιηθούν προβολές με προτζέκτορα για την τοπική γαστρονομική παράδοση. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται με παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα, ενώ απώτερος στόχος είναι να αποτελέσει θεσμό και να καθιερωθεί, ώστε να συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν και να αποτελέσει θεσμό με διεθνή απήχηση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου