ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εντατικοί έλεγχοι στη Σκιάθο για τις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ

εντατικοί-έλεγχοι-στη-σκιάθο-για-τις-ε-164814

Σχεδόν καθημερινοί είναι οι έλεγχοι από ξηράς και από θαλάσσης των ανδρών του λιμεναρχείου Σκιάθου στις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ που υπάρχουν στο νησί του Παπαδιαμάντη.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Οι έλεγχοι τόσο για την έκδοση αδείας λειτουργίας επιχείρησης θαλασσίων σπορ όσο και κατά τη λειτουργία τους είναι συχνοί και οι άνδρες του λιμεναρχείου του νησιού δεν αφήνουν περιθώρια παρανομίας, σύμφωνα με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ.

Στη Σκιάθο λειτουργούν δέκα επιχειρήσεις στις οργανωμένες παραλίες όπου οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα αγαπημένα τους θαλάσσια σπορ με όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από την αυστηρή νομοθεσία που τα διέπει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των επαγγελματιών θαλασσίων σπορ Σκιάθου, κ. Βασίλη Μουρεσιώτη, οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε οργανωμένες παραλίες όπου υπάρχει ναυαγοσώστης.

Κάθε επιχείρηση η οποία παίρνει κάθε χρόνο άδεια λειτουργίας από το λιμεναρχείο υποχρεούται να έχει σωστικό σκάφος, φορείο, οξυγόνο και φαρμακείο ενώ πρέπει να υπάρχει και σηματοδοτημένος δίαυλος από όπου περνούν τα σκάφη που χρησιμοποιούνται. Επίσης, η έναρξη του θαλασσίου αθλήματος αρχίζει 200 μέτρα μακριά από την ακτή προκειμένου να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των λουόμενων.

Επίσης, όσον αφορά το δίπλωμα του προσωπικού που λειτουργεί το θαλάσσιο σκι, χρειάζεται δίπλωμα προπονητή το οποίο εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενώ ο χειριστής του σκάφους πρέπει να φέρει το αντίστοιχο δίπλωμα χειριστή ταχυπλόου.

«Το λιμεναρχείο δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ακόμα και ένας πυροσβεστήρας ή ένα βεγγαλικό να λείπει από το σκάφος, υπάρχει το ανάλογο πρόστιμο. Οι περισσότεροι είμαστε χρόνια στο επάγγελμα και συμμορφωνόμαστε με τη σχετική νομοθεσία και τις υποδείξεις του λιμεναρχείου» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μουρεσιώτης. Η μικρή περίοδος λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων σε σχέση με τον πεσμένο τζίρο που παρατηρείται κάνει τους επαγγελματίες ακόμη πιο προσεκτικούς ως προς τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται. Τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 150 ευρώ και κλιμακώνονται ανάλογα με την παράβαση.

Και αλκοτέστ

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη επιχείρησης θαλασσίων σπορ, τον κ. Φώτη Κοφφινά, το λιμεναρχείο προβαίνει καθημερινά σχεδόν σε ελέγχους από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα τόσο από την ξηρά όσο και με το πλωτό σκάφος του λιμενικού ενώ, επίσης, γίνεται και αλκοτέστ.

«Πρέπει να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι γιατί μπορεί να συμβεί ατύχημα στον καθένα. Αν υπάρχει έλεγχος και πρόληψη όπως υπάρχει στη Σκιάθο, αποφεύγονται πολλά» δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Κοφφινάς.

Οι φίλοι της θάλασσας μπορούν να απολαύσουν κάποια θαλάσσια σπορ από την ηλικία των 15 με την απαραίτητη συγκατάθεση των γονέων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου