ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οι οφειλές ξεπερνούν το εκατομμύριο στους νησιωτικούς δήμους

οι-οφειλές-ξεπερνούν-το-εκατομμύριο-σ-190857

Αρκετοί επαγγελματίες υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών

Ευεργετικό χαρακτηρίζεται από πολλούς το μέτρο της ρύθμισης χρεών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών, οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους νησιωτικούς Δήμους. Το σύνολο των οφειλετών, αντίστοιχα, υπερβαίνει τους εκατό και ήδη, αρκετοί εξ αυτών υποβάλουν αίτημα στην οικονομική επιτροπή, ζητώντας διακανονισμό οφειλών.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε, εξάλλου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου, ενώ όπως εκτιμάται, το σύνολο των οφειλών αγγίζει τις 550.000 ευρώ. Χθες εγκρίθηκαν έξι αιτήσεις επαγγελματιών της Σκοπέλου και όπως εκτιμάται, θα υπάρχει αυξημένη προσέλευση έως την 13η Αυγούστου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για τους ενδιαφερομένους.

Οι παλιές οφειλές επαγγελματιών προς τους δήμους περιλαμβάνουν το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, το φόρο παρεπιδημούντων και άλλα συναφή, ενώ όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του δήμου για ρύθμιση του χρέους, το οποίο βεβαιώνεται, σημειωτέον, στην Εφορία, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν φορολογική ή δημοτική ενημερότητα, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, επισημαίνει ότι τα ποσά των οφειλών ποικίλλουν και μέχρι στιγμής υπάρχει ανταπόκριση από επαγγελματίες, οι οποίοι υποβάλλουν αίτημα για ρύθμιση του χρέους τους, προς το δήμο. Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχουν, αντίστοιχα, πολλοί επαγγελματίες, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις και δεν έχουν καμιά οφειλή απέναντι στο δήμο.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο γειτονικό δήμο Σκιάθου, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί δεκάδες αιτήσεις επαγγελματιών από την Οικονομική Επιτροπή. Το συνολικό ποσό των οφειλών τρίτων προς το δήμο υπερβαίνει, αντίστοιχα, τις 500.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό και θα μπορούσε να καλύψει σημαντικές ανάγκες του δήμου Σκιάθου, σε δύσκολες εποχές.

«Υπάρχουν μικρές και μεγάλες οφειλές παλιότερων ετών, οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα αποπληρωθούν μέσω της ρύθμισης που κάνουν οι επαγγελματίες» αναφέρει η αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Σκιάθου, Λίτσα Τσολοβίκου, η οποία προσθέτει παράλληλα ότι «η σημερινή κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλους και αντιλαμβανόμαστε κι εμείς από την πλευρά μας, τη δυστοκία που αντιμετωπίζουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, αρκετοί επαγγελματίες του νησιού».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου